Foto: EPA/LETA

Dienvidkorejas Augstākā tiesa atzinusi par nelikumīgu apsveikumu Ziemeļkorejas bijušajam līderim Kimam Čeniram, ko viņam nosūtījis kāds Dienvidkorejas uzņēmējs. Tiesa secinājusi, ka Kimam Čeniram nosūtītais apsveikums dzimšanas dienā, kurā slavēts komunistiskais režīms un partija aicināta turpināt līdzšinējo politiku, ir uzskatāms par nacionālās drošības apdraudējumu, vēsta aģentūra ”Yonhap”.

Apsūdzības dienvidkorejiešu uzņēmējam un jūras kājnieku veterānam izvirzītas jau 2009. gadā. Apsūdzētais uzvārdā Kims strādāja zvejniecības un tirdzniecības uzņēmumā Indonēzijā, kuru finansēja Phenjana, vēsta aģentūra. Izmeklēšanā noskaidrots, ka apsūdzētais vairākas reizes ticies ar Ziemeļkorejas aģentu un nodevis tam informāciju par Dienvidkoreju, kā arī nosūtījis apsveikumu toreizējam Ziemeļkorejas līderim dzimšanas dienā.

Dienvidkorejas tiesa par informācijas nodošanu uzņēmējam piesprieda divu gadu cietumsodu ar soda izpildes atlikšanu uz trīs gadiem. Bet apsveikuma vēstuli tiesa toreiz atzina par ”parastu formalitāti”.

Pārskatot spriedumu, tagad augstākā tiesa šo lēmumu atzina par kļūdainu, jo nacionālās drošības likums aizliedz jebkuru darbību, kas palīdz komunistiskajiem Ziemeļiem, vai slavē tur valdošo režīmu. Tiesa nosprieda, ka šādas vēstules apdraud Dienvidkorejas eksistenci, drošību un demokrātiju, vēsta aģentūra.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira 2011. gada decembrī, bet par valsts nākamo līderi kļuva viņa dēls Kims Čenuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!