Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas krasta apsardze bijusi spiesta izšaut aptuveni 250 kārtas no automātiem un citiem ieročiem, lai otrdien no saviem ūdeņiem patriektu desmitiem ķīniešu zvejas laivu, ziņo CNN.

Dienvidkorejas ūdeņos pie Gageodo salas uz dienvidrietumiem no valsts sauszemes daļas iepeldējuši aptuveni 40 kuģi ar Ķīnas karogiem. Tie tika pārtverti, un komandām pieprasīts pamest šo teritoriju. Tomēr ķīniešu zvejas laivu komandas brīdinājumus ignorējušas, un devušās patruļkuģu virzienā, kad arī izšautas brīdinājuma kārtas gaisā.

Savukārt Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čunjinga pauda "dziļas bažas" par notikušo, aicinot, Dienvidkoreju turpmāk izvairīties no ārkārtas līdzekļu izmantošanas, kā arī stiprināt kontaktu ar Ķīnas kolēģiem.

Strīds starp valstīm par jūras teritorijas piederību ir sens. To pamatā nosaka ANO konvencijas katrai valstij kā īpašā ekonomiskā zona atvēlētās 200 jūras jūdzes no krasta. Tā kā šī zona Dienvidkorejai un Ķīnai pārklājas, tās 2001. gadā slēdza abpusēju vienošanos par zvejniecību šajos ūdeņos.

Ķīnas zvejnieki otrdien vienošanās noteikto robežu pārkāpa par aptuveni vienu jūras jūdzi, norāda Dienvidkoreja. Aizvien biežākā robežpārkāpšana no Ķīniešu puses jau iepriekš likusi dienvidkorejiešus izmantot ieročus. Pirmoreiz tie gaisā šāvuši pirms aptuveni gada, bet šogad septembrī trīs ķīnieši gājuši bojā, kad dienvidkorejiešu krasta apsardzes gaismas granāta aizdedzinājusi kajīti, kurā viņi slēpušies.

Savukārt Ķīnas zvejnieki, izmantojot spriedzi starp abām Korejām, aizvien biežāk iepeld abu valstu robežteritorijās. Tāpat, lai izvairītos no notveršanas, tie nereti mūk caur Ziemeļkorejas ūdeņiem, ziņo CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!