Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja un ASV saskarsies ar vēl lielākiem drošības draudiem, īstenojot šonedēļ gaidāmās ikgadējās abu valstu kopīgās militārās mācības, atsaucoties uz Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna māsas Kimas Jočenas teikto, raksta aģentūra "Reuters".

Mācības ir "nevēlama, pašiznīcinoša rīcība", kas apdraud Ziemeļkorejas tautu un rada spriedzi Korejas pussalā, teikts Kimas Jočenas paziņojumā, kuru izplatīja totalitārās valsts ziņu aģentūra KCNA. "ASV un Dienvidkoreja saskarsies ar nopietnākiem drošības draudiem, ignorējot mūsu atkārtotos brīdinājumus," viņa sacīja.

Viņa apsūdzēja Dienvidkoreju par "nodevīgu izturēšanos", jo Seula iesaistījusies militārajās mācībās neilgi pēc tam, kad tika atjaunota saziņas līnija starp abām Korejām. Komunikācijas līnijas atjaunošana veikta, lai samazinātu spriedzi starp abām valstīm.

Phenjana regulāri paudusi neapmierinātību ar ASV-Dienvidkorejas militārajām mācībām. Aizvadīto gadu laikā manevru apjoms ticis samazināts, lai dotu iespēju aizvadīt sarunas par Korejas pussalas denuklearizāciju. Tomēr šīs sarunas - to vidū arī divi samiti, kuros tikās Kims Čenuns un tā brīža ASV prezidents Donalds Tramps - nenoveda pie būtiskiem panākumiem.

Jočena sacīja, ka ASV militārās darbības liecina, ka Vašingtonas runas par diplomātiju ir liekulīgs aizsegs agresijai pussalā un ka miers būtu iespējams tikai tad, ja ASV izformētu savus militāros spēkus Dienvidkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!