Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēka faktiski okupētajā Gruzijai piederošajā Dienvidosetijā pirmdien kāda jaunieša bēres pāraugušas masu protestos pret vietējām varasiestādēm, vēsta "Eurasia Net".

Policijas aizturētais 28 gadus vecais Inals Džabijevs mira aizdomīgos apstākļos. Vēlāk sociālajos tīklos parādījās fotogrāfija, kurā bija redzams, ka viņa ķermeni viscaur klāj sitienu pēdas un vaļējas brūces. Sabiedrībā jau ilgāku laiku bija briedis nemiers ar varasiestāžu darbību, un Džabijeva nāve aptuveni 30 000 cilvēku apdzīvotajā reģionā neapmierinātību pārvērta rīcībā.

Jau pagājušajā piektdienā protestu sarīkoja aptuveni 300 cilvēku. Pēc tā strīdus apgabala formālais prezidents Anatolijs Bibilovs atlaida valdību.

Pašās berēs šo pirmdien piedalījās ap 2000 cilvēku, tostarp Bibilovs, kuram gan klātesošie neesot pievērsuši nekādu uzmanību, vēsta medijs. Pēc bēru procesijas aptuveni 1000 cilvēki devās protesta gājienā no Džabijeva mājām uz reģiona galvaspilsētas Chinvali centru, pieprasot arī prezidenta atkāpšanos. Pūlis vakara gaitā tikai audzis, un ar runām uzstājušies arī Bibilova politiskie opozicionāri.

Kopš Bibilova stāšanās Dienvidosetijas prezidenta amatā uzplaiksnījuši vairāki skandāli saistībā ar tiesībsargājošo iestāžu visatļautību.

Krievija, kuras armija faktiski kopš 2008. gada kontrolē Dienvidosetiju, "uzturot tajā mieru", ir arī viena no retajām pasaules valstīm, kas atzīst tās neatkarību. Krievija ir arī reģiona galvenais finansētājs un galvenā saikne ar pārējo pasauli. Vairums pasaules valstu Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas teritoriju.

Lai gan Bibilovs tiek uzskatīts par Krievijai simpatizējošu, viņa ievēlēšana 2017. gadā tika vērtēta kā protesta balsojums, lai nepieļautu cita - Maskavai acīmredzami tīkamāka kandidāta nonākšanu šajā amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!