Gruzijas separātiskajā Dienvidosetijā svētdien notiks parlamenta vēlēšanas, un opozīcijas līderi ar bažām paredz, ka tajās vēl vairāk tiks nostiprināta pašreizējā līdera Eduarda Kokoiti tirānija.

Šīs ir pirmās vēlēšanas, kas Dienvidosetijā tiek rīkotas pēc pagājušā gada Krievijas-Gruzijas kara. Tas izraisījās, Tbilisi ar bruņotu spēku cenšoties atgūt kontroli pār separātisko provinci.

Opozīcija uzskata, ka Kokoiti vēlas mainīt konstitūciju, lai prezidenta amatā varētu palikt arī pēc 2011.gada - uz trešo pilnvaru termiņu -, un panākumi svētdienas vēlēšanās viņam palīdzēs šī nodoma īstenošanā.

"Viņam ir vajadzīgs pakļāvīgs, vājš parlaments, lai varētu mainīt likumus un palikt amatā," sacīja opozīcijas līderis Alberts Jusojevs. "Ja viņš paliks amatā, cilvēki iznāks ielās ar ieročiem un būs asinsizliešana."

Daudzi opozīcijas aktīvisti devušies trimdā. Kokoiti bargi vēršas pret neapmierinātības izpausmēm un ir izšķērdējis no Maskavas saņemto finanšu palīdzību, norāda opozicionāri.

"Mums ir kauns, ka mūsu valsti pārstāv šāds tā dēvētais prezidents un viņa banda. To pat nevar saukt par režīmu, tā ir tirānija," sacīja Jusojevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!