Foto: RIA Novosti/Scanpix
Neatkarību no Gruzijas pasludinājušās starptautiski neatzītās Dienvidosetijas republikas prezidents Leonīds Tibilovs pirmdien, tiekoties ar Krievijas prezidenta palīgu Vladislavu Surkovu, paziņoja, ka nodomājis iniciēt referendumu par Dienvidosetijas pievienošanos Krievijai.

"Šodienas politiskā realitāte ir tāda, ka mēs varam izdarīt savu vēsturisko izvēli. Mums ir jāīsteno atkalapvienošanās ar brālīgo Krieviju un uz ilgiem gadsimtiem jānodrošina Dienvidosetijas un tās tautas drošība un uzplaukums," sacīja Tibilovs, tiekoties ar Surkovu Dienvidosetijas galvaspilsētā Chinvali.

Tibilovs uzsvēra, ka visi pasākumi referenduma rezultātu īstenošanai tiks veikti tikai pēc saskaņošanas ar Krieviju.

Abhāzija un Dienvidosetija pasludināja neatkarību no Gruzijas 90.gadu sākumā, taču šīs separātiskās republikas pastāv ar Krievijas militāru un finansiālu atbalstu un tajās ir izvietots Krievijas karaspēks. Pēc 2008.gada kara ar Gruziju Krievija atzina Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm, taču vēl tās atzīst tikai Nauru, Nikaragva un Venecuēla. Pārējā pasaule Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas sastāvdaļu "de iure".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!