Dienvidslāvija, kuras sastāvā ir divas republikas Serbija un Melnkalne, trešdien tika uzņemta ANO un solīja būt "uzticams kaimiņš" pēc astoņiem kara un nestabila miera gadiem Balkānos.
"Šī politika atspoguļo Dienvidslāvijas tautas vitāli svarīgās intereses un ir manā valstī notikušo dziļo demokrātisko pārmaiņu rezultāts," paziņoja prezidenta Vojislava Koštunicas īpašais sūtnis Gorans Svilanovičs.

Viņš teica runu ANO Ģenerālajā asamblejā neilgi pēc tam, kad pārējās 188 dalībvalstis vienprātīgi bez balsošanas pieņēma rezolūciju par Dienvidslāvijas Federatīvās Republikas uzņemšanu.

Dažas minūtes pēc tam pie ANO ēkas Ņujorkas Pirmajā avēnijā pirmoreiz tika pacelts tagadējais Dienvidslāvijas karogs - sarkanbaltzils trikolors.

Karoga pacelšanas ceremonijā ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans izrādīja cieņu "daudzajiem [Balkānu] reģiona cilvēkiem, kas tik daudz cietuši pēdējā gadu desmitā un kuru vārdā jāveido brīvs un demokrātisks Balkānu reģions".

Ceremonija notika pēc nakts iestāšanās, jo Ģenerālās asamblejas lēmums tika pieņemts vēlu, un pie ANO ēkas vēl plīvoja visu dalībvalstu karogi, kas parasti tiek nolaisti saulrieta laikā.

Pirms tam pēdējoreiz tika nolaists bijušais Dienvidslāvijas karogs - trikolors ar sarkanu zvaigzni.

Rezolūciju par Dienvidslāvijas uzņemšanu ierosināja Francija Eiropas Savienības un 16 ar to asociēto valstu vārdā. Francijas vēstnieks ANO Žans Dāvids Levits paziņoja, ka "Dienvidslāvijas tautai jāieņem sava īstā vieta nāciju saskaņā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!