Foto: AFP/Scanpix/LETA
Belgradā bāzētā domnīca "Center for Humanitarian Law" nākusi klajā ar pētījumu, kurā tiek analizētas pārmaiņas Dienvidslāvijas Tautas armijas (JNA) prioritātēs laika posmā no 1980. līdz 1992. gadam.

Viena no centrālajām tēzēm, kas tiek izteikta šajā pētījumā ir, ka JNA no valsts bruņotajiem spēkiem, kuru uzdevums bija aizstāvēt valsti, kļuva par "de facto" etnisko serbu armiju, vēsta RFE/RL.

JNA pirmsākumi meklējami Otrā pasaules kara laikā, kad notika pretošanās nacistiskās Vācijas okupācijai. Šajā laikā JNA izcēlās ar savu multietnisko sastāvu – pretošanās pasākumos darbojās serbi, horvāti, bosnieši, slovēņi, maķedonieši un citu tautu pārstāvji. Daudznacionālais sastāvs saglabājās arī pēckara laikos un JNA bija institūcija, kurā stiprināja kopības un līdzāspastāvēšanas vērtības.

Tomēr, kā norādīts pētījumā, JNA spēlēja būtisku lomu Dienvidslāvijas sabrukšanā. Laikā, kad karadarbība norisinājās Horvātijā un Bosnijā, JNA aktīvi esot atbalstījusi etniskos serbus, veicot noziegumus pret etniskajiem horvātiem un bosniešiem.

Viens no veidiem, kā izpaudās JNA transformācija, bija novērojams Bosnijā un Hercegovinā. Balstoties uz pierādījumiem, kas atrodami dokumentos, pētījuma autori ir secinājuši, ka Bosnijas serbu armiju arī izveidoja JNA. Bosnijas serbu armija esot sastāvējusi no JNA vienībām, kuras bija nomainījušas savu vārdu un zīmotni, nemainot nedz vadības struktūru, nedz aprīkojuma piegādi, nedz finansējumu, ziņo RFE/RL.

JNA atbalstītās Bosnijas serbu armijas šķietamais mērķis esot bijis aizstāvēt etniskos serbus Bosnijā. Tomēr, kā atklāj Nemanja Stjepanovičs – viens no pētījuma autoriem – šīs "aizstāvēšanas" laikā tikuši veikti vairāki noziegumi. Šos noziegumus esot veikusi gan pati JNA, gan grupējumi, kas no tās saņēmuši atbalstu.

Dejans Jovičs, kurš ir politisko zinātņu profesors Belgradas un Zagrebas universitātēs, argumentē, ka šis pētījums grauj ilūzijas par to, ka JNA ir bijusi Dienvidslāvijas sargs. Vienlaikus Jovičs norādīja, ka pētīt JNA ir grūts uzdevums, jo tā sekoja pati saviem noteikumiem, un iegūt dokumentus par tās darbību ir sarežģīti, raksta RFE/RL.

Cita starpā pētījumā secināts, ka JNA pārtapšana par "serbu armiju" un Dienvidslāvijas sabrukšana bija savstarpēji saistīti procesi. Līdz ar to institūcija, kas radīja augsni Dienvidslāvijas izveidošanai, kļuva par vienu no valsts sabrukšanas veicinātājiem deviņdesmitajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!