Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā 300 000 Dienvidsudānas civiliedzīvotāju valsts ziemeļos palikuši bez izdzīvošanai nepieciešamās palīdzības, jo to smago kauju dēļ pametusi ANO un palīdzības organizācijas, pirmdien paziņoja ANO.

Pašreiz vardarbība sasniegusi vienu no smagākajiem punktiem kopš 17 mēnešu ilgā pilsoņu kara sākuma.

Valdības spēki attīsta uzbrukumu uz dienvidiem no galvaspilsētas Bentiu, iespiežoties opozīcijas kontrolētajā Līras pilsētas apkārtnē, kur atrodas savulaik ražīgās naftas atradnes.

"Pastāvīgais konflikts Vahdas štatā tagad licis visām nevalstiskajām organizācijām un ANO aģentūrām no Līras un citām vietām evakuēt savus darbiniekus," paziņojumā norādīja ANO misijas vadītājs Dienvidsudānā Tobijs Lancers.

"Tā rezultātā vairāk nekā 300 000 civiliedzīvotāju, kuriem nepieciešama steidzama palīdzība, tostarp pārtikas palīdzība un medicīniskie pakalpojumi, palikuši bez šī izdzīvošanai nepieciešamā atbalsta."

Piektdien ANO pavēstīja, ka apmēram 100 000 cilvēku bijuši spiesti pamest savas dzīvesvietas jau pirmajā maija nedēļā vien, kad sākās konflikta saasinājums.

Organizācija "Ārsti bez robežām" sestdien pavēstīja, ka bijusi spiesta izvest savus ārvalstu darbiniekus no Līras un pārtraukt jebkādas medicīniskās palīdzības sniegšanu, baidoties, ka nemiernieku kontrolētajai pilsētai draud smags valdības spēku uzbrukums.

Sarkanā Krusta starptautiskā komiteja brīdinājusi, ka konflikta eskalācija atkal likusi tūkstošiem iedzīvotāju bēgt, lai glābtu dzīvību.

Līru valdības spēki izpostīja 2014.gada janvārī. Kaujinieki izlaupīja organizācijas "Ārsti bez robežām" slimnīcu, nogalināja pacientus gultās un nolīdzināja celtni līdz ar zemi.

"Ārsti bez robežām" slimnīcu pēc tam atkal atjaunoja, un tā ir vienīgā profesionālā iestāde opozīcijas kontrolētajās teritorijās.

Pilsoņu karš Dienvidsudānā, kura 2011.gadā ieguva neatkarību no Sudānas, sākās 2013.gada decembrī. Tam raksturīgi etniski slaktiņi, izvarošanas un uzbrukumi civiliedzīvotājiem un medicīnas iestādēm.

Etiopijā organizētās miera sarunas līdz šim beigušās bez jebkādas vienošanās vai pat ugunspārtraukšanas.

Vardarbībā, kas pāraugusi etniskā konfliktā, kurā iesaistīti vairāki militāri grupējumi, jau nogalināti desmitiem tūkstoši cilvēku.

Pusei no valsts 12 miljoniem iedzīvotāju nepieciešama palīdzība un 2,5 miljoniem trūkst pārtikas, ziņo ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!