Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidsudānā pagājušajā nedēļā notika brutāla etniska vardarbība, kurā nogalināti vairāk nekā 3000 cilvēku un tūkstošiem devušies bēgļu gaitās, piektdien paziņoja pašvaldības vadītājs.

"Ir notikušas masu slepkavības, slaktiņš. Mēs skaitījām līķus un līdz šim esam aprēķinājuši, ka ir nogalinātas 2182 sievietes un bērni un 959 vīrieši," sacīja Džonglejas štata Piboras apriņķa komisārs.

Informāciju par etniskās vardarbības upuru skaitu vēl nav apstiprinājuši ANO un Dienvidsudānas armijas pārstāvji un neatkarīgi ziņu avoti. Domājams, ka tas ir lielākais etniskās vardarbības uzliesmojums upuru skaita ziņā kopš Dienvidsudānas neatkarības proklamēšanas.

Apmēram 6000 lounueru cilts bruņotu jauniešu kolonna pagājušajā nedēļā uzbruka Piboras pilsētai un atkāpās tikai pēc tam, kad valdības spēki atklāja uguni. Šajā pilsētā dzīvo murles etniskā grupa, kuru lounueri vaino liellopu zagšanā un ir draudējuši iznīcināt.

Uzbrukumā laikā pazuda bez vēsts vairāk nekā 1000 bērnu, kurus uzbrucēji var būt nolaupījuši, kā arī tika nozagtas desmitiem tūkstoši govju, sacīja murles etniskās grupas pārstāvis.

Dienvidsudāna 9.jūlijā proklamēja neatkarību no Sudānas. Jaunajā valstī ir astoņi miljoni iedzīvotāju, kas pieder pie daudzām etniskajām grupām, bet oficiālā valoda ir angļu.

Saskaņā ar ANO ziņām pērn Dienvidsudānā etniskā vardarbībā, liellopu zādzībās un atriebībā par tām gājuši bojā vairāk nekā 1100 cilvēku, bet 63 tūkstoši ir padzīti no saviem mājokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!