Foto: AP/Scanpix

Dienvidsudānas armijas karavīri pirmdien virzās uz Boru, kas ir pēdējā štata galvaspilsēta, kas vēl atrodas nemiernieku rokās.

Tikmēr miera sarunas kaimiņvalstī Etiopijā nav nesušas nekādu vērā ņemamu progresu.

"Bora joprojām ir nemiernieku rokās, bet mūsu spēki vēl aizvien virzās uz to," norādīja pulkvedis Filips Aguers.

Džūnkalī štata galvaspilsēta Bora atrodas aptuveni 200 kilometrus uz ziemeļiem no Džūbas.

Kopš 15.decembra Dienvidsudānā turpinās konflikts starp prezidentam Salvam Kīram lojālajiem spēkiem un nestabilo aliansi, ko veido etnisko grupu zemessardzes un sadumpojušās armijas vienības, kas formāli pakļaujas bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram.

Šodien abu pušu pārstāvji tikās Etiopijas galvaspilsētā Adisabebā, cerot panākt pamieru.

Sarunas organizē Austrumāfrikas reģionālais bloks IGAD. Vidutāji mēģina panākt vienošanos par 11 Mačaram tuvu stāvošām amatpersonām, kuras Kīram lojālie spēki arestēja neilgi pēc nemieru izcelšanās 15.decembrī.

Mačara pārstāvji uzstāj, lai aizturētie tiktu atbrīvoti, bet Kīrs nelokāmi vēlas saukt viņus tiesas priekšā.

"Mēs turpinām izdarīt spiedienu uz abām pusēm (..), lai parakstītu vienošanos, un arī uz valdību, lai piekristu 11 atbrīvošanai," žurnālistiem svētdien norādīja ASV vēstnieks Donalds Būts.

Valdības karavīri pagājušajā nedēļā atkaroja nemierniekiem Vahdas štata galvaspilsētu Bentiu, bet šai uzvarai sekojušas sadursmes ar nemierniekiem pavisam tuvu valsts galvaspilsētai.

"Salva Kīrs nosūtīja ļoti lielus spēkus, lai uzbruktu mūsu pozīcijām. Uzbrūkošais konvojs tika iznīcināts divu stundu cīņā," raksturojot svētdien notikušās cīņas netālu no Džūbas, norādīja nemiernieku pārstāvis.

Pulkvedis Aguers apliecināja, ka sadursmes notikušas, bet neatkarīga apstiprinājuma par to, kurš tajās guvis virsroku, nav.

Nemiernieki arī apgalvo, ka ir tuvu tam, lai pārņemtu kontroli pār Augšnīlas štata galvaspilsētu Malakālu.

Konfliktā, kas ilgst jau mēnesi, saskaņā ar ANO datiem dzīvību zaudējuši 1000 cilvēku, bet starptautiskā analītiķu organizācija "International Crisis Group" (ICG) uzskata, ka bojāgājušo skaits varētu būt krietni lielāks - tuvu 10 000.

Aptuveni 400 000 cilvēku vardarbības dēļ bijuši spiesti pamest savas mājas. 350 000 no šiem cilvēkiem palikuši Dienvidsudānā, bet pārējie devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm.

Palīdzības organizācijas ziņojušas, ka nogalināti arī viņu darbinieki, izlaupītas kravas un konfiscēti transporta līdzekļi.

Tikmēr projekts "Satellite Sentinel Project" (SSP), kura viens no dibinātājiem ir Holivudas zvaigzne Džordžs Klūnijs, publiskojis satelīta attēlus, kuros redzamam māju un tirdzniecības vietu iznīcināšana Borā un Majomā.

"Pierādījumi par zvērībām pret civiliedzīvotājiem būtu jāsavāc un jāizmanto tālākai izmeklēšanai par kara noziegumiem. Miera nebūs, ja bez atbildības var tikt pastrādāti smagi cilvēktiesību pārkāpumi," paziņoja Klūnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!