Foto: AFP/Scanpix

Dienvidsudānas valdība pēc sarunām Etiopijā ceturtdien parakstījusi pamieru ar nemierniekiem, cerot 24 stundu laikā pārtraukt kaujas, kas valstī notiek jau kopš decembra, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šīs divas vienošanās ir sastāvdaļas, lai radītu apstākļus pilnīga miera panākšanai manā valstī," paziņoja nemiernieku delegācijas vadītājs Tabans Dengs. Sarunas atkal plānots atsākt 7. februārī.

Dienvidsudānas valdība gan nav pārliecināta, vai opozīcija spēs kontrolēt visus nemiernieku pusē karojošos kaujiniekus un panākt pamiera ievērošanu.

Pēdējās nedēļas laikā valdības spēki ir atguvuši divas svarīgas nemiernieku sagrābtas pilsētas. Mēnesi garā konflikta laikā savas mājas pametuši vairāk nekā 500 000 cilvēku.

Foto: 'Spoku pilsēta' Bora pēc nemiernieku un armijas sadursmēm

Kaujas starp prezidenta Salvas Kīra spēkiem un bijušā viceprezidenta Rieka Mačara atbalstītājiem sākās 15. decembrī galvaspilsētā Džūbā. Bojā ir gājuši vairāk nekā 1000 cilvēku. Abas puses konflikta laikā ir pastrādājušas zvērības, norāda ANO.

Valstī notiek cīņa par varu - spriedze ir augsta kopš jūlijā prezidents Salva Kīrs atlaida valdību un savu vietnieku, kurš paziņoja, ka gribētu kandidēt 2015. gada prezidenta vēlēšanās.

Dienvidsudāna par neatkarīgu valsti kļuva 2011. gadā, kad pēc gadu desmitiem ilgušiem konfliktiem atdalījās no Sudānas. Ar naftu bagātajā valstī darbojas dažādas bruņotas grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!