Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs ir iecēlis savu galveno sāncensi Rieku Mačaru (attēlā) par viceprezidentu pēc vairāk nekā divus gadus ilga pilsoņkara starp šos politiķus atbalstošajām pusēm.

"Es, Salva Kīrs Majardits, Dienvidsudānas Republikas prezidents, izdodu šo Republikas dekrētu par Dr. Rieka Mačara Teni iecelšanu par Dienvidsudānas Republikas viceprezidentu," teikts ceturtdienas vakarā izdotajā dekrētā.

Mačara iecelšana par viceprezidentu ir daļa no pērn augustā noslēgta miera līguma, kas vairākkārt ticis pārkāpts. Mačars, kurš bija pirmais valsts viceprezidents no 2011. gada līdz atcelšanai no amata 2013. gadā, aizbēga no valsts, kad 2013. gada decembrī izcēlās pilsoņkarš, un tagad dzīvo Etiopijā.

Mačars atzinīgi novērtēja savu iecelšanu kā soli uz miera līguma īstenošanu. Vēl nav zināms, kad viņš atgriezīsies Dienvidsudānas galvaspilsētā Džubā, lai ieņemtu šo amatu.

Pilsoņkarš izcēlās, kad prezidents Kīrs apsūdzēja bijušo viceprezidentu Mačaru apvērsuma plānošanā.

Kīrs ir dinku cilts, bet Mačars – nueru cilts pārstāvis. Abas šīs ciltis ir valsts galvenās etniskās grupas, bet tās ir sadalītas daudzos klanos.

Gan valdība, gan pret to karojošie nemiernieki tiek apsūdzēti etniskos slaktiņos, bērnu rekrutēšanā un nogalināšanā, plašā izvarošanu un spīdzināšanu veikšanā, un iedzīvotāju piespiedu pārvietošanā ar mērķi "iztīrīt" savu pretinieku apdzīvotus rajonus.

Kīrs un Mačars ir bijušie nemiernieku līderi, kas ieguva varu pēc Sudānā no 1983. līdz 2005. gadam notikušā pilsoņkara starp valsts ziemeļiem un dienvidiem. Dienvidsudāna 2011. gadā atdalījās no Sudānas, kļūstot par pasaules jaunāko valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!