Foto: AP/Scanpix

Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs savas vizītes laikā Ķīnā paziņojis, ka Sudāna ir pieteikusi karu viņa valstij, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šī vizīte notiek Dienvidsudānas republikai kritiskā mirklī, jo mūsu kaimiņi Hartūmā pasludināja karu Dienvidsudānai," paziņoja Kīrs. Sudāna formāli nav pieteikusi karu Dienvidsudānai, bet analītiķi uzskata, ka Kīrs ar savu paziņojumu uzkurina vārdu karu.

Pekina ir aicinājusi naidīgās puses izbeigt karadarbību, kas izcēlusies pēc tam, kad Dienvidsudānas spēki ieņēma Sudānas naftas ieguves reģionu Hegligu. Pēc divām nedēļām Dienvidsudāna paziņojam, ka ir izvedusi savu karaspēku no reģiona, bet Sudāna apgalvoja, ka ir padzinusi to, nogalinot 1000 karavīru.

Sudānas prezidents Omārs al Baširs paziņoja, ka neiesaistīsies sarunās ar Dienvidiem un solīja turpināt līdz visi ienaidnieka karavīri būs padzīti no Sudānas.

Ķīna ir diplomātiski izolētās Sudānas galvenais sabiedrotais. Pēc Dienvidsudānas atdalīšanās 2011. gadā Ķīnai nākas balansēt starp divām naidīgām valstīm, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka starp Dienvidsudānu un Sudānu pastāv neatrisināti jautājumi par vairāku robežrajonu piederību, kuros ir lielas naftas atradnes. Abas valstis februārī vienojās par robežas demarkāciju triju mēnešu laikā, tomēr tā netiks veikta piecos strīda rajonos.

Dienvidsudāna janvārī slēdza visas savas naftas atradnes strīdā par naftas tranzīta nodevām, kuras pieprasa Sudāna. Lai gan 98% Dienvidsudānas valsts ieņēmumu nodrošina naftas tirdzniecība, Dienvidsudāna sola neatsākt tās ieguvi, kamēr nebūs panākta vienošanās par tranzīta nodevām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!