Foto: AFP/Scanpix
Dienvidsudānā nule notikušajā referendumā par reģiona neatkarību piedalījušies 96% balsstiesīgo vēlētāju, līdz ar to ievērojami pārsniedzot 60% robežu, kas bija noteikta, lai referendums varētu tikt atzīts par notikušu, otrdien pavēstīja tā organizētāji.

"Dienvidos kopumā piedalījušies 96% un diasporā - 97%," apliecināja organizācijas komitejas amatpersona Džordžs Meikers Bendžamins, piebilstot, ka arī valsts ziemeļdaļā reģistrēto dienvidnieku vidū nobalsojuši vairāk nekā 50%.

Sudānas dienvidos dzīvo aptuveni 3,75 miljoni no referendumam reģistrētajiem četriem miljoniem vēlētāju. Referendums ilga nedēļu un noslēdzās sestdien.

Lielā vēlētāju aktivitāte jau pirmajās referenduma dienās izpelnījās pasaules līderu atzinību un uzslavas.

"Redzēt tik daudzus sudāniešus nododam savas balsis mierīgos un sakārtotos apstākļos pasaulei ir iedvesmojoši un apliecinājums Dienvidsudānas tautas un līderu apņēmībai tiekties pēc labākas nākotnes," sacīja ASV prezidents Baraks Obama.

Referendumā, par kuru vienošanās tika panākta 2005.gada miera līgumā, balsotājiem bija jāizšķiras, vai pārsvarā melnādaino kristiešu apdzīvotie dienvidi atdalīsies no arābu musulmaņu apdzīvotajiem ziemeļiem.

Tas "faktiski ir skaidrs", ka Dienvidsudāna ir nobalsojusi par atdalīšanos no Sudānas Republikas, pirmdien pavēstīja Kārtera centrs, kas balsošanā bija pārstāvēts ar lielāko ārvalstu novērotāju misiju.

Referendums par Āfrikas lielākās valsts sadalīšanu un jaunas valsts izveidošanu pamatā noritējis atbilstoši starptautiskajiem standartiem, apliecināja bijušā ASV prezidenta Džimmija Kārtera izveidotā centra amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!