Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidsudānas referendumā sasniegts nepieciešamais vairākums, lai atdalītos no līdzšinējās Sudānas, liecina aģentūras AFP apkopotie daļējie balsu skaitīšanas rezultāti, lai gan no daudziem vēlēšanu iecirkņiem ziņas vēl nav saņemtas.

Dati, kas iegūti no iecirkņu un štatu vēlēšanu komisiju priekšsēdētājiem, liecina, ka referendumā, kas notika no 9. līdz 15.janvārim, par neatkarību nobalsojuši vismaz 2 198 422 vēlētāji

Tas ievērojami pārsniedz nepieciešamos 1,89 miljonus balsu, ņemot vērā, ka referendumā piedalījās 96% no 3 932 588 reģistrētajiem vēlētājiem.

Sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka lielākajā daļā no desmit štatiem, kuros norisinājās referendums, vairums vēlētāju balsojuši par Sudānas dienviddaļas atdalīšanos no pārsvarā musulmaņu apdzīvotajiem Sudānas ziemeļiem, un dažviet neatkarības atbalstītāju proporcija sasniegusi pat 99%.

Dienvidsudānas galvaspilsētā Džubā par pašreizējās Sudānas dienvidu daļas neatkarību balsojuši 97,5% vēlētāju, liecina trešdien publiskotie sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Par pamatā kristiešu apdzīvotās Dienvidsudānas neatkarību Džubā balsojuši 211 018 vēlētāju, bet pret to - tikai 3650, skanot aplausiem, paziņoja Džūbas apgabala referenduma apakškomisijas vadītājs Timons Vani.

Kopumā Centrālajā Ekvatorijā, kas ir visblīvāk apdzīvotais štats un kur atrodas Džūba, no 457 452 vēlētājiem, kas devušies pie balsošanas urnām, neatkarību atbalstījis 449 321 jeb 98,2%, bet pret balsojuši 4985 jeb 1,09%. Atlikušie biļeteni nebija aizpildīti vai tika atzīti par nederīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!