Foto: EPA-AFI
Irāna dziļi kalna iekšienē sākusi urāna bagātināšanu, pirmdien paziņoja avoti diplomātiskajās aprindās, un gaidāms, ka šāda rīcība vēl vairāk saasinās Teherānas un Rietumvalstu attiecības, jo Irāna tiek turēta aizdomās par centieniem attīstīt kodolieročus.

Vīnē bāzētie diplomāti norādīja, ka urāna bagātināšana līdz 20 procentu līmenim Fordovas pazemes rūpnīcā netālu no šiītu musulmaņu svētās pilsētas Kumas signalizējot par Irānas pretošanos pastiprinātajam Rietumvalstu spiedienam apturēt šādas darbības.

Irāna jau mēnešiem ilgi ir teikusi, ka gatavojas pārvietot no savas galvenās urāna bagātināšanas rūpnīcas Natanzā augstāka līmeņa urāna bagātināšanu uz Fordovas rūpnīcu, ievērojami palielinot jaudas. Bagātināto urānu var izmantot gan civiliem, gan militāriem mērķiem.

Teherānas lēmums urāna bagātināšanu veikt pazemes rūpnīcā, kas sniedz labāku aizsardzību pret ienaidnieku uzbrukumiem, var sarežģīt diplomātiskos centienus miermīlīgi atrisināt ieilgušo strīdu.

Irānas misija Vīnē bāzētajā ANO Starptautisko atomenerģijas aģentūrā (IAEA) paziņoja, ka visas aktivitātes gan Natanzā, gan Fordovā notiek IAEA pārraudzībā.

Irānas laikraksti svētdien citēja Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītāja teikto, ka Irāna "tuvā nākotnē" sāks urāna bagātināšanu Fordovā.

1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu. ASV prezidents Baraks Obama sestdien parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!