Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Dusmu uzplūdi" nedrīkst vadīt diplomātiju, pēc Kanādā notikušā G7 samita, kurš beidzās ar spriedzi starp lielā septītnieks valstu līderiem un ASV prezidentu Donaldu Trampu, paziņojis Francijas līderis Emanuels Makrons.

Neilgi pēc samita noslēguma Tramps, kurš jau bija devies ceļā uz Singapūru, tviterī apsūdzēja Kanādas premjerministru Džastinu Trudo negodīgumā un atsauca Vašingtonas atbalstu samita beigu paziņojumam, kurā pausta apņemšanās cīnīties ar protekcionismu.

Makrona birojs pēc šī incidenta nācis klajā ar paziņojumu, ka Francija un citas ES valstis saglabās savu atbalstu G7 samita noslēguma dokumentam, kura mērķis ir pārvarēt nesaskaņas galvenokārt tirdzniecības jautājumos.

"Būsim nopietni un cienīsim savu tautu. Mēs uzņemamies saistības un tās pildām," prezidenta paziņojumu citē aģentūra AFP. "Starptautisko sadarbību nedrīkst diktēt dusmu uzplūdi un nepārdomātas piezīmes," viņš papildina.

Trampu bija saniknojis Trudo paziņojums preses konferencē pēc samita, kur Kanādas premjers atkāroti pauda savas valsts nepiekrišanu ASV ieviestajām nodevām tērauda un alumīnija importam un brīdināja 1. jūlijā nākt klajā ar atbildes soļiem.

"Ņemot vērā Džastina melīgos paziņojumus viņa preses konferencē un faktu, ka Kanāda nosaka milzīgus tarifus mūsu ASV fermeriem, strādniekiem un uzņēmumiem, es esmu uzdevis mūsu ASV pārstāvjiem neatbalstīt komunikē, kamēr mēs izvērtējam tarifus automobiļiem, kas pārpludina ASV tirgu," atrodoties savā lidmašīnā, tviterī ierakstījis Tramps.

Kanādas premjera birojs noraidīja Trampa pārmetumus. "Premjerministrs nepateica neko tādu, ko viņš nebūtu iepriekš teicis publiski vai privātās sarunās" ar Trampu, norādīja Trudo birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!