Foto: AFP/Scanpix

Viens no sabiedrībā zināmākajiem Sīrijas valdošā režīma pārstāvjiem 20 mēnešus ilgstošās tautas sacelšanās laikā – Ārlietu ministrijas runas vīrs Džihads al Makdisi ir pametis valsti, aģentūrai “Reuters” atklājuši diplomātiskie avoti reģionā.

“Viņš aizbēga. Viss ko varu pateikt ir tas, ka viņš ir ārpus Sīrijas,” aģentūrai atklāja diplomāts, kur nevēlējās atklāt savu vārdu.

Savukārt Libānas televīzija ziņojusi, ka Makdisi ir atlaists, jo savos paziņojumos paudis viedokļus, kas nesaskan ar valdības nostāju. Pēdējās nedēļās viņš bijis reti redzams medijos, viņa mobilais telefons bija atslēgts. Libānas mediji ziņo, ka viņš ir devies uz Londonu.

Aptuveni 40 gadu vecais Džihads al Makdisi iepriekš strādāja Sīrijas vēstniecībā Londonā un atgriezās Sīrijā pirms gada, lai sāktu strādāt par Ārlietu ministrijas oficioālo pārstāvi, aizstāvot protestu pret prezidenta Bašara al Asada režīmu apspiešanu, skaidro “Reuters”.

Viņam nav bijusi liela ietekme pārsvarā militāristu un drošības dienestu cilvēku vadītajā sistēmā. Tomēr valdības oponentiem tik redzamas figūras bēgšana būtu kārtējais apliecinājums, ka režīms brūk no iekšpuses, norāda “Reuters”.

Makdisi ir Sīrijas kristiešu minoritātes, kas pārsvarā ir režīma pusē, pārstāvis. Viņš Ārlietu ministrijā strādā desmit gadus un runā plūstoši angliski, kas ir retums pret - rietumnieciski noskaņotajā režīmā.

Pēdējās nedēļās nemiernieki guvuši panākumus cīņā ar valdības spēkiem. Tie ir sagrābuši militārās bāzes, tai skaitā galvaspilsētas Damaskas tuvumā.

Jau vēstīts, ka Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!