Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai veicinātu izpratni par dažādiem ar NATO saistītiem jautājumiem alianses adaptācijas procesā, Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI), otrdien, 11. maijā organizē tiešsaistes publisko diskusiju: “Ceļā uz #NATO2030: Latvijas izaicinājumi un intereses”. Portāls "Delfi" no pulksten 15:30 piedāvā sekot diskusijas tiešraidei.

Augsta līmeņa profesionāļi un eksperti diskutēs par to, ar kādiem izaicinājumiem NATO saskarsies tuvākajā desmitgadē, kādiem jābūt pielāgošanās pasākumiem, kā arī kādai jābūt Latvijas pozīcijai šīs adaptācijas procesa kontekstā.

Kopš 2010. gada, kad NATO pieņēma joprojām saistošo stratēģisko koncepciju, drošības vide ir mainījusies. Tā ir kļuvusi daudzdimensionāla un hibrīda. NATO saskaras ar pieaugošiem apdraudējumiem no dažādiem virzieniem, kas rada izaicinājumus aliansei. Lai spētu stāties pretim jaunajiem izaicinājumiem, NATO ir uzsākusi adaptācijas procesu, kuras rezultātā tiktu definēta gan drošības vide, ieskicējot jaunos draudus, gan alianses nepieciešamie adaptācijas pasākumi tuvākās desmitgades laikā.

Tādēļ šīs diskusijas mērķis ir izprast NATO darba kārtību un problēmjautājumus, kā arī Latvijas intereses un lomu alianses adaptācijā. Koordinēta Latvijas interešu definēšana un aizstāvība veicinās drošības pilnveidošanu reģionā.

Diskusiju atklās LĀI direktors, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds. Diskusijā piedalīsies Baiba Braže, NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos, Jānis Garisons, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs, Imants Lieģis, Latvijas Ārpolitikas institūta vecākais pētnieks un Mārtiņš Vērdiņš, drošības eksperts, rezerves kapteinis. Diskusiju vadīs Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Vargulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!