Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Saeimā piektdien, 5. aprīlī, norisinās starptautiska konference "Baltijas ES sarunas 2019: politisko pārmaiņu gaidās", kurā diskusijās tiek apskatītas Baltijas valstu aktualitātes ES nākotnes attīstības scenāriju kontekstā. Konferenci ceturto gadu organizē Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) sadarbībā ar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecību Latvijā un Latvijas Republikas Saeimu.

Konferenci pulksten 9 atklās LĀI direktors Andris Sprūds un EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietas izpildītājs Andris Kužnieks. Ar galveno uzrunu uzstāsies Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Tiešraidē no Saeimas Baltiešu zāles "Delfi" piedāvās sekot līdzi diskusijām, kurās piedalīsies bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Igaunijas Republikas ārlietu ministra vietnieks Eiropas Savienības jautājumos Mati Māsikas, Francijas Nacionālās asamblejas deputāts Aleksandrs Holroids, kā arī Bijušais Eiropas Komisijas Tirdzniecības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieks Peters Balass un citi.

Pirmā konferences sesija (9.30–10.45) būs veltīta politiskās atjaunošanās procesiem ES. "2019. gads Eiropas Savienībai būs pārmaiņu gads — tai būs par vienu dalībvalsti mazāk, toties būs jauns Eiropas Parlaments un jauna Eiropas Komisija. Šo pārmaiņu sekas ir grūti prognozēt. Turklāt 9. maijā paredzēts Rumānijas prezidentūras rīkotais Sibiu samits par ES nākotni. Šīs paneļdiskusijas mērķis ir izprast ES un tās institūciju nākotnes politisko veidolu un lomu turpmākajos gados."

Savukārt otrās sesijas laikā (pulksten 11.15–12.30) dalībnieki spriedīs par ES daudzgadu budžeta plānu 2021.-2027. gadam. "Diskusijās un sarunās par ES nākamo daudzgadu budžetu laikposmam no 2021. gada līdz 2027. gadam pamazām atklājas tā potenciālais iznākums. Lai arī Eiropas Komisijas 2018. gada 2. maija priekšlikumā ir saglabāta tradicionālā metodoloģija, tomēr ierosinājumi par kopējā budžeta palielināšanu un aptveramajiem jautājumiem ir vērienīgi."

Pēc tam norisināsies arī trīs paralēlas diskusijas (pulksten 13.30–14.30). Pirmajā no tām uzmanības centrā būs jautājums par Eiropas informācijas telpu un mūsdienu demokrātijām. Otrā diskusija būs veltīta jautājumam par Eiropas drošības un aizsardzības politikas sistēmas nākotni. Savukārt trešajā diskusijā klātesošie spriedīs par ES taktiku "tirdzniecības kara" laikā.

Pasākuma noslēguma sesijā (pulksten 15.00–16.15) "ES un ASV: vai patiesu draugu iepazīsti tikai nelaimē?" klātesošie diskutēs par ES un ASV starptautiskajām attiecībām. "Pēdējos pāris gados Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu savstarpējās attiecības nav bijušas nedz vieglas, nedz viegli paredzamas. Abas puses ir apmainījušās ar negatīvu retoriku, vienlaikus saglabājot sadarbību tirdzniecības, militārajos, globālās pārvaldības, kā arī ģeopolitiskās stabilitātes jautājumos. Daudzu ES dalībvalstu politisko līderu pasaules uzskati ir apmēram tādi paši kā pašreizējai ASV elitei. Šīs paneļdiskusijas mērķis ir paredzēt, kā ES un ASV attiecības varētu attīstīties nākamo, 2020. gadā gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!