Simtiem tūkstošu musulmaņu ir domājuši par aizbraukšanu no Lielbritānijas pēc bumbu sprādzieniem Londonā, liecina laikraksta "Guardian" un CM sarīkotā aptauja.
Šis skaitlis ilustrē plaši izplatītās bailes no prettrieciena musulmaņiem pēc 7.jūlija bumbu sprādzieniem, ko sarīkoja Lielbritānijā dzīvojoši pašnāvnieki.

Aptauja arī liecina, ka desmitiem tūkstošu musulmaņu ir cietuši no pastiprinātas islamofobijas, un katrs piektais teica, ka viņš vai viņa ģimenes locekļi sadūrušies ar naidīgumu pēc uzbrukumiem.

Policija aizvadītajās trijās nedēļās reģistrējusi vairāk nekā 1200 islamofobijas incidentu visā valstī, sākot no mutiskiem apvainojumiem līdz vienai slepkavībai.

Aptauja tika sarīkota laikā, kad britu musulmaņu līderi tikās ar policiju, lai apspriestu plašāku musulmaņu iesaistīšanu policijas darbā, uzlabotu musulmaņu aizsardzību pret atbildes triecieniem un uzlabotu informācijas plūsmu no musulmaņiem par iespējamo teroristu darbību.

Gandrīz divas trešdaļas musulmaņu teica intervētājiem, ka viņi pēc uzbrukumiem ir domājuši par savu nākotni Lielbritānijā, un 63% teica, ka ir domājuši par to, vai viņi vēlas palikt Lielbritānijā. Gados vecāki musulmaņi ir vairāk nobažījušies par savu nākotni un 67% vecuma grupā virs 35 gadiem ir domājuši par savu nākamo mītnes zemi salīdzinājumā ar 61% vecuma grupā zem 34 gadiem.

Lēš, ka Lielbritānijā dzīvo aptuveni 1,6 miljoni musulmaņu, no kuriem 1,1 miljons ir vecāki par 18 gadiem. Tas nozīmē ka iespēju aizbraukt ir apsvēris vairāk nekā pusmiljons cilvēku.

Katri trīs no desmit aptaujātajiem ir pesimistiski noskaņoti par savu bērnu nākotni Lielbritānijā, bet 56% teica, ka viņi raugoties optimistiski.

Gandrīz astoņi no katriem desmit musulmaņiem uzskata, ka Lielbritānijas līdzdalība iebrukumā Irākā ir viens no faktoriem, kas izraisīja bumbu sprādzienus, salīdzinājumā ar gandrīz divām trešdaļām no visiem britiem, ko šā mēneša sākumā aptaujāja "Guardian". Tonijs Blērs ir vairākkārt noliedzis šādu sakarību.

Musulmaņu garīdznieku un līderu neveiksme ekstrēmisma izskaušanā ir viens no faktoriem, kas noveda pie bumbu sprādzieniem, uzskata 57% musulmaņu salīdzinājumā ar 68% visu Lielbritānijas iedzīvotāju, un gandrīz divas trešdaļas musulmaņu kā iemeslu min rasistisko un islamofobisko attieksmi salīdzinājumā ar 57% visu britu.

Aptaujā konstatēts, ka lielākā daļa musulmaņu noraida vardarbību. Deviņi no katriem desmit aptaujātajiem uzskata, ka tai nav vietas politiskajā cīņā. Gandrīz deviņi no katriem desmit teica, ka viņiem būtu jāpalīdz policijai tikt galā ar ekstrēmistiem Lielbritānijas islama kopienās.

Neliela daļa aptaujāto, kas varētu būt vairāki tūkstoši, pauda atbalstu 7.jūlija uzbrukumiem, kuros tika nogalināti 56 un ievainoti simtiem cilvēku. 5% teica, ka turpmākie uzbrukumi būtu attaisnojami. Šie skaitļi rada bažas tajos, kuri steidzamā kārtā mēģina aplēst potenciālo pašnāvnieku spridzinātāju skaitu.

Katrs piektais aptaujātais teica, ka musulmaņu kopienas jau tagad ir pārāk integrējušās sabiedrībā, 40% sacīja, ka ir nepieciešama plašāka integrācija, bet trešie uzskatīja, ka pašreizējais integrācijas līmenis ir aptuveni pareizs.

Vairāk nekā puse aptaujāto vēlējās, lai musulmaņu garīdzniekiem no ārvalstīm tiktu aizliegts iebraukt Lielbritānijā vai viņi tiktu izraidīti no tās, kaut gan pret to iebilda vērā ņemama minoritāte - 38%.

Puse musulmaņu uzskatīja, ka viņiem jādara vairāk, lai nepieļautu ekstrēmistu iefiltrēšanos viņu kopienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!