Foto: EPA/LETA
Divi no četriem apmaiņā pret "krievu spiegiem" atbrīvotie Krievijas ieslodzītie acīmredzot palikuši Lielbritānijā, sestdien vēsta britu plašsaziņas līdzekļi.

Bijušais Krievijas specdienestu darbinieks Sergejs Skripaļs un zinātnieks Igors Sutjagins ir palikuši Lielbritānijā. Bet divi citi - Aleksandrs Zaporožskis un Genādijs Vasiļenko - aizlidojuši uz ASV.

Tikmēr Krievijas mediji vēsta, ka Sutjagins sestdien telefoniski sazinājies ar ģimeni. Viņš esot pastāstījis, ka atrodas nelielā pilsētā pie Londonas ar Krievijas pasi, taču bez iebraukšanas vīzas Lielbritānijā. Sutjaginam pirmdien apsolīta tikšanās ar amatpersonām, kuras laikā tiks pārrunāta viņa turpmākā atrašanās valsts teritorijā.

Mediji vēsta, ka "apmaināmo" ieslodzīto sarakstu esot izveidojušas ASV vēl divas nedēļas pirms "krievu spiegu" aizturēšanas, un Sutjagina izdošana darījumā esot bijusi obligātais nosacījums.

Kā ziņots, desmit cilvēki, kas ASV aizturēti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, ceturtdien tiesā atzina savu vainu un tika deportēti no Savienotajām Valstīm apmaiņā pret četriem Krievijā par spiegošanu ASV labā ieslodzītajiem.

ASV drošības dienesti desmit "spiegus" aizturēja 27. jūlijā, vienpadsmitais Kiprā aizturētais pēc atbrīvošanas pret drošības naudu ir pazudis.

Visiem aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par "slepeno aģentu darbībām Krievijas Federācijas labā Savienotajās Valstīs". No tiem deviņi tiek apsūdzēti arī "slepenos plānos atmazgāt [nelegāli iegūto] naudu". Savukārt četri Krievijas izdotie cilvēki bija notiesāti par spiegošanu Rietumu izlūkdienestu labā un izcieta sodus cietumā, dažiem no viņiem ir veselības problēmas. Krievija piekritusi arī, lai kopā ar šiem cilvēkiem uz ārzemēm pārceltos viņu ģimenes.

No Ņujorkas izraidīti Anna Čepmena, Mihails Semenko, Maikls Zottoli (Mihails Kuciks), Patrīcija Milza (Natālija Pereverzeva), Vikija Pelaesa, Huans Lasaro (Mihails Vasenkovs), Ričards un Sintija Mērfiji (Vladimirs un Lidija Gurijevi), Donalds Hītfīlds (Andrejs Bezrukovs) un Treisija Foulija (Jeļena Vavilova).

Krievija atbrīvojusi Igoru Sutjaginu, Sergeju Skripaļu, Aleksandru Saporožku un Genādiju Vasiļenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!