Foto: AFP/Scanpix/LETA

Divi ASV karakuģi svētdien devušies cauri Taivānas šaurumam, ziņo aģentūra "Reuters".

Taivānas jautājumā Ķīnas un ASV viedokļi būtiski atšķiras. Ķīna šo salu uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu un ar ASV karakuģu klātbūtni stratēģiski nozīmīgajā šaurumā, visdrīzāk, nebūs apmierināta, savukārt Taivāna šo Vašingtonas soli varētu uztvert par atbalsta simbolu, raksta aģentūra.

ASV ar Taivānu nav formālas attiecības, bet tā sadarbojās ar salu vairākās nozarēs, sevišķi aizsardzības sektorā, kurā ASV ir galvenais Taivānas partneris. Divi ASV kuģi, kas svētdien devās cauri Taivānas šaurumam ir "William P. Lawrence" (attēlā) un "Stethem". Ķīna ASV karakuģu manevrēšanu Taivānas šaurumā vēl nav komentējusi.

Pekina solījusi aktīvāk strādāt pie Ķīnas un Taivānas apvienošanas. Ķīna ar dažādām darbībām, kā arī izteikumiem centusies ierobežot salas neatkarību. 2. janvārī Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka neviens nevar izmainīt faktu, ka Taivāna ir "daļa no Ķinas" un piebilda, ka Pekina neatteiksies arī no militāru līdzekļu izmantošanas, ja tie būs nepieciešami Ķīnas kontinentālās daļas un Taivānas apvienošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!