Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas armijas kapteinis un uzņēmējs ir arestēti un apsūdzēti par iespējamu militāro noslēpumu zagšanu Ziemeļkorejas spiega vadībā, atsaucoties uz Seulas ceturtdien izplatīto paziņojumu, raksta "NBC News".

Abas personas ir oficiāli apsūdzētas Dienvidkorejas pret Phenjanu vērstā nacionālās drošības likuma pārkāpšanā, lai gan varas iestādes nav noskaidrojušas Ziemeļkorejas spiega atrašanās vietu, paziņoja policija un prokuratūra.

Armijas kapteinis esot nodevis Ziemeļkorejas spiegam pierakstīšanās informāciju militārai datorizētai vadības un kontroles sistēmai, teikts prokuratūras paziņojumā. Policija paziņoja, ka par to viņš no spiega saņēma kriptovalūtu 48 miljonu vonu (37 710 ASV dolāru) vērtībā.

Otra persona - 38 gadus vecais uzņēmējs, kurš vada virtuālo aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumu, esot iedevis kapteinim rokas pulksteni ar slēptu kameru, lai atbalstītu viņa izlūkošanas datu zādzību, paziņoja policija.

Uzņēmējam draud arī apsūdzība par to, ka viņš, iespējams sadarbībā ar armijas kapteini, mēģinājis izmantot USB veida uzlaušanas ierīci, lai iegūtu lielākus militāros noslēpumus pēc tam, kad no spiega kriptovalūtas veidā bija saņēmis 600 000 ASV dolāru. Uzņēmējs arī tika apsūdzēts par finansiālas atlīdzības piedāvāšanu citai militārpersonai apmaiņā pret konfidenciālu informāciju. Uzrunātais virsnieks šo piedāvājumu noraidījis.

Policija paziņoja, ka uzņēmējs pirmo reizi iepazinās ar Ziemeļkorejas spiegu tiešsaistes kriptovalūtu kopienā pirms sešiem gadiem un sarunājās ar viņu pa tālruni. Policija sacīja, ka spiegs atsevišķi vērsās pie armijas kapteiņa. Viņi teica, ka abi dienvidkorejieši zināja, ka sazinās ar spiegu no Ziemeļkorejas.

Tā ir pirmā reize, kad Dienvidkoreja atklāj Ziemeļkorejas spiegošanas mēģinājumu, lai panāktu Dienvidkorejas militārpersonas un civiliedzīvotāja sadarbību, kas rezultējas ar slepenas informācijas ieguvi, teikts policijas paziņojumā.

Dienvidkorejas armija ceturtdien apstiprināja kapteiņa aizturēšanu, sakot, ka tā stingri izturēsies pret jebkuru mēģinājumu iedragāt nacionālo drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!