Foto: AFP/Scanpix

Divi miljoni ēģiptiešu parakstījuši petīciju, kurā prasīts gāzt Ēģiptes prezidentu Mohamedu Mursi un sarīkot pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, paziņojuši kampaņas organizatori.

Kampaņa, kurai dots nosaukums "Tamarod" (tulkojumā no arābu valodas "dumpis", "nemieri") ar savu petīciju nāca klajā pirms divām nedēļām Kairas Brīvības laukumā.

Kampaņas organizētāji cer atņemt Mursi tautas uzticību, jo, pēc viņu domām, prezidents ir nodevis revolūciju, kuras rezultātā viņš nāca pie varas.

Petīcijā norādīts, ka Mursi zaudējis atbalstu, jo drošība valstī nav atjaunota, nabagie joprojām ir nabagi un cilvēkiem trūkst cieņas pašiem savā valstī.

"Kampaņa tika sākta, jo prezidents vairs nespēj vadīt valsti," ziņu aģentūrai AFP norādīja "Tamarod" pārstāvis sakariem ar presi Mahmuds Badrs.

Kopš 1.maija savākti vairāk nekā divi miljoni parakstu, kas "parāda, ka cilvēki daudz cietuši no politiskajām krīzēm un ekonomiskās situācijas," norādīja Badrs.

"Tamarod" ir aicinājusi tautu 30.jūnijā pulcēties uz masu protestiem pie prezidenta pils. 30.jūnijā aprit gads kopš Mursi nākšanas pie varas.

Musulmaņu brālības Brīvības un taisnīguma partija, pie kuras pieder Mursi, šo kampaņu nosodījusi, uzsverot, ka "vienīgais atzītais demokrātijas mehānisms ir vēlēšanu urna".

"Visiem ir jārespektē vēlēšanu urnu rezultāti, neskatoties uz to, kādi tie ir," norādīja Brīvības un taisnīguma partijas pārstāvis.

Mursi nāca pie varas pagājušā gadā pēc tautas sacelšanās, kuras rezultātā tika gāzts Ēģiptes ilggadējais līderis Hosni Mubaraks.

Vēlēšanās Mursi ieguva 51,7% balsu, sīvā konkurencē uzvarot Mubaraka pēdējo premjerministru Ahmedu Šafiku.

Mursi kritiķi pārmet viņam valsts polarizēšanu un Musulmaņu brālības interešu stādīšanu augstāk par valsts interesēm.

Mursi valdīšanas periodā valsts piedzīvojusi ekonomisku krīzi, politiskos satricinājumus un asiņainus protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!