Foto: EPA/Scanpix/LETA

Divas dienas pirms Irānas prezidenta vēlēšanām, kurās tiek prognozēta ultrakonservatīvā garīdznieka Ebrahima Raisi uzvara, divi no septiņiem pretendentiem savas kandidatūras atsaukuši, trešdien vēsta Irānas mediji.

Tuvojoties piektdienas vēlēšanām, par kandidatūras atsaukšanu pavēstījuši konservatīvais likumdevējs Alireza Zakani un reformists Mohsens Mehralizade.

Priekšvēlēšanu sacīkstēs palikuši pieci kandidāti, un par favorītu tiek uzskatīts ultrakonservatīvais tieslietu sistēmas priekšsēdētājs Raisi.

Tagad savu kandidatūru jau atsaukušais Zakani televīzijas reportierim par Raisi sacīja: "Es uzskatu, ka viņš ir kvalificēts, un es balsošu par viņu, un es ceru, ka līdz ar viņa ievēlēšanu valstī notiks fundamentālas reformas."

Situācija, kad pretendenti pēdējā brīdi savas kandidatūras atsauc, Irānā nav nekas nekas neparasts. Bieži vien tas notiek apmaiņā pret amatiem nākamajā valdībā.

Vēl dažas stundas pirms Zakani par izstāšanos no priekšvēlēšanu sacīkstēm bija paziņojis bijušais viceprezidents Mehralizade, lēmuma iemeslu nepaskaidrojot.

Kandidātu vidū Mehralizade bija viens no diviem reformistiem.

Viņš bija vienīgais kandidāts, par kuru balsot grasījās mazāk nekā 1% potenciālo vēlētāju, liecina pētījumu centra ISPA aptaujas rezultāti.

Līdz ar viņa izstāšanos no sacīkstēm kandidātu vidū ir palicis tikai viens reformists - bijušais centrālās bankas prezidents Abdolnasers Hemmati.

Vēlēšanas notiek laikā, kad Teherāna turpina sarunas ar pasaules lielvarām par 2015.gada kodolpakta likteni, vienlaikus sankcijām pakļautās valsts sabiedrībā saglabājas neapmierinātība ar smago ekonomisko un sociālo krīzi.

Kā liecina dažu pieejamo aptauju rezultāti, vēlētāju aktivitāte varētu būt vēl zemāka nekā parlamenta vēlēšanās pērn, kad no balsošanas atturējās 57% balsstiesīgo irāņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!