Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Divas Vācijas bezpeļņas organizācijas migrantu glābšanai otrdien aicināja Eiropas Savienības (ES) valstis uzņemt 49 migrantus, kuri atrodas uz šo organizāciju kuģiem Vidusjūrā, un brīdināja, ka šo migrantu veselība pasliktinās.

Organizāciju "Sea-Watch" un "Sea-Eye" pārstāvji paziņoja reportieriem Berlīnē, ka uz to kuģiem tiek normēts dzeramais ūdens un dažiem migrantiem ir grūtības paēst viņu saslimšanas dēļ. "Vai cilvēkiem ir jāmirst, pirms tiks rasts risinājums?" jautāja "Sea-Watch" dalībnieks Ēriks Markvarts.

"Sea-Watch" kuģa apkalpe 22. decembrī Maltas tuvumā izglāba 32 migrantus no cilvēku kontrabandistu laivas. "Sea-Eye" kuģa apkalpe 29. decembrī Vidusjūrā uzņēma 17 citus migrantus. Nevienam no šiem kuģiem nav dota atļauja piestāt kādā ostā un tur izlaist uz tiem esošos cilvēkus.

Maltas valdība ir paziņojusi, ka pirms atļaujas piestāt abiem kuģiem kādā no šīs valsts ostām ir jāpanāk vienošanās par to, kā tiks sadalīti un pārvietoti gan šie 49 pasažieri, gan 249 citi migranti, kuri Maltā tika uzņemti pēc iepriekšējām jūras glābšanas operācijām.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers paziņoja, ka viņa valsts būtu gatava uzņemt 50 migrantus, bet tā grib, lai sadalē iesaistītos arī citas ES valstis. "Tas nenozīmē, ka vajadzētu piedalīties 27 ES dalībvalstīm. Bet vērā ņemamam ES valstu skaitam būtu jāiesaistās," Zēhofers sacīja reportieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!