Filipīnu dienvidu pilsētas Zamboangas centrā ceturtdien notika divi bumbu sprādzieni iepirkšanās centros, kuros gāja bojā vismaz pieci cilvēki un 144 tika ievainoti, paziņoja pilsētas mērs Marija Klāra Lobregata.
Pirmais sprādziens notika četrstāvu lielveikala "Shop-O-Rama" pirmajā stāvā, kad veikals bija pilns ar cilvēkiem, un trīs gāja bojā. Dažas minūtes pēc tam bumba eksplodēja blakus esošā pārtikas veikalā "Shoppers' Central", nogalinot divus cilvēkus.

Ap 70 cietušo bija ievainoti ar spridzekļu šķembām un tika aizvesti uz Zamboangas pilsētas medicīnas centru, bet pārējos ievainotos nogādāja uz trim citām slimnīcām. Daudzi bija smagi ievainoti.

Pēc sprādzieniem Zamboangā tika slēgti veikali un atceltas mācības skolās.

Armija raksturoja notikušo kā terora aktu un paziņoja, ka sapieru vienība pēc tam atradusi un padarījusi nekaitīgus septiņus spridzekļus šajā tirdzniecības rajonā.

Aculiecinieki stāstīja, ka pirms pirmā sprādziena kāds cilvēks atstājis lielveikalā "Shop-O-Rama" kādu paciņu.

2.oktobrī pie kāda karaokes bāra un armijas noliktavas Zamboangā sprāga pašdarināta bumba, nogalinot vienu ASV karavīru un trīs filipīniešus. Policija šajā sprādzienā vainoja partizānu grupējumu "Abu Sayyaf", kas saistīts ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda".

Līdzīgā uzbrukumā 10.oktobrī Kidapavanas pilsētā tika nogalināti seši cilvēki un vairāk nekā 20 ievainoti, un tajā armija apsūdzēja no Moro islāma atbrīvošanas frontes aizgājušus partizānus. Ar Moro islāma atbrīvošanas fronti ir saistīts radikālais Indonēzijas islāma grupējums "Jemaah Islamiyah", kas tiek turēts aizdomās par sprādziena sarīkošanu Bali salā, kurā nogalināti vairāk nekā 180 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!