Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret Ukrainas pilsētas Dņipro mēru Borisu Filatovu, kurš sarkanzaļo Baltkrievijas karogu pie ieejas mērijas ēkā nomainījis pret opozīcijas izmantoto vēsturisko baltsarkanbalto karogu, vēsta portāls "Currenttime".

Par karoga nomaiņu 9. februārī savā "Facebook" lapā paziņoja pats Filatovs.

Viņš skaidro, ka jaunatnes projekta "Daudznacionālās pilsētas alejas" ietvaros pie pilsētas padomes ēkas plīvo vairāku valstu, tostarp Baltkrievijas, karogi. Lēmumu nomainīt oficiālo Baltkrievijas karogu mērs dēvē par tautas iniciatīvu.

"Pēc manipulatīviem paziņojumiem, draudiem un visām iekaisušā prāta muļķībām, ko Aleksandrs Lukašenko ir sarunājis par Ukrainu, sarkanzaļais karogs ar ornamentu tika nomainīts pret baltsarkanbalto," raksta Filatovs.

Baltkrievija par to ir izteikusi protestu Kijevai un pieprasījusi atlikt atpakaļ oficiālo karogu, kā arī atvainoties. Savukārt pret Filatovu Baltkrievijā ierosināta krimināllieta par "rasu, nacionālā, reliģiju vai cita veida sociālā naida kuršanu".

Baltsarkanbalto karogu plaši izmantoja Baltkrievijas opozīcija protestos pret Aleksandra Lukašenko režīmu. Vairāk par šo karogu var lasīt šeit. Tagad pat šādas krāsu kombinācijas izmantošana apģērbā Baltkrievijā var radīt nepatikšanas.

Pagājušajā gadā Baltkrievijas iestādes ierosināja krimināllietu pret Rīgas mēru Mārtiņu Staķi un Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kuri nomainīja Baltkrievijas oficiālo karogu pret baltsarkanbalto hokeja čempionātam veltītā stendā Brīvības ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!