Foto: Reuters/Scanpix

Moldovas prokrieviskais prezidents Igors Dodons jau otro reizi šogad aizliedzis valsts bruņoto spēku karavīriem piedalīties NATO mācībās. Moldāvu iespējamo dalību tajās viņš nodēvējis par nepieņemamu, ziņo portāls "Balkan Insight".

Dodons, kurš iepriekš izteicies, ka Moldovai jābūt neitrālai, iestājies pret 50 karavīru piedalīšanos Rumānijā notiekošajās militārajās mācībās "Platīna ērglis", kurās prasmēs sacentīsies un jaunas iemaņas apgūs karavīri no Azerbaidžānas, Bulgārijas, Kanādas, ASV, Melnkalnes un Ukrainas.

Iepriekš Moldovas Aizsardzības ministrija bija vienojusies ar NATO partneriem par 50 karavīru nosūtīšanu, bet tai bija jāsaņem prezidenta apstiprinājums. Mācības sākās jau 24. aprīlī un noslēgsies 4. maijā, un līdz ar to Moldovas prezidenta paziņojums vērtējams kā novilcināts.

Februārī Dodons atteica valsts bruņoto spēku dalību citās līdzīgās NATO mācībās. Kopš viņa ievēlēšanas attiecības starp prezidenta biroju un Aizsardzības ministriju ir kļuvušas saspīlētas. Aizsardzības ministru Anatolu Salaru Kremlim simpatizējošais Dodons atlaida tūlīt pēc stāšanās amatā, un kopš tā laika ministriju vada viņa vietnieks Georgs Galbura.

Proeiropeiskās valdības premjers Pāvels Filips izteicis kritiku par Dodona iestāšanos pret NATO, norādot, ka šāda attieksme vājina valsts bruņotos spēkus. Prezidents arī iestājies pret plānu galvaspilsētā Kišiņevā atvērt NATO Informācijas un dokumentēšanas centru, par kuru ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu Filips vienojās pērn, un solījis to atvērt jau šī gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!