Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Moldovas promaskaviskais prezidents Igors Dodons par nesadarbošanos pieprasījis aizsardzības ministra Georgija Galburi atkāpšanos pēc tam, kad tas pretēji prezidenta liegumam uz starptautiskām militārajām mācībām Ukrainā nosūtīja Moldovas karavīrus, raksta "Ria Novosti".

Dodons preses konferencē draudējis izmeklēt militārpersonu nosūtīšanu uz mācībām, kā arī pieņemt soda sankcijas, tostarp pazemināšanu rangā vai arestu tiem, kuri bijuši iesaistīti karavīru nosūtīšanā. Viņš arī parakstīja pavēli, ka bez iepriekšēja prezidenta apstiprinājuma militārpersonas nevar doties uz mācībām, pieredzes apmaiņas braucienos vai uz līdzīgiem pasākumiem ārvalstīs.

Tikmēr Moldovs parlamenta spīkers Andrians Kandu, komentējot Dodona reakciju, norāda, ka prezidents pārkāpj savas vars robežas un pārprot armijas virspavēlnieka tiesības.

Ceturtdien Moldovas valdība apstiprināja Nacionālās gvardes karavīru dalību Ukrainā notiekošajās NATO valstu un organizācijas partnervalstu mācībās "Rapid Trident 2017", kuras tradicionāli rīko ASV. Prezidents šo lēmumu atcēla, bet bruņoto spēku amatpersonas, atsaucoties uz valdības lēmumu, ignorēja prezidenta rīcību, un karavīri devās uz Ukrainu.

Mācības sākās piektdien un notiks divas nedēļas līdz pat 23.septembrim. Šogad tajās piedalās 1800 militārpersonas no 14 valstīm.

Šis nav pirmais konflikts starp proeiropeisko valdību un promaskavisko prezidentu. Iepriekš prezidents liedzis karavīru dalību jau citās NATO mācībās reģionā, bet premjers ANO ģenerālajā asamblejā ierosināja apsvērt ārvalstu spēku izvešanu, kas cita starpā būtu attiecināms uz Krievijas karaspēka daļām Piedņestrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!