Foto: AFP/Scanpix

Publiskoti dokumenti pirmo reizi oficiāli apliecina ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes lomu 1953. gada apvērsumā, kurā gāza demokrātiski ievēlēto Irānas premjerministru Muhamedu Mosadeku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dokumentus, kas ir daļa no CIP iekšējās vēstures par Irānu apkopojuma, apvērsuma 60 gadadienā publicējis neatkarīgais Nacionālās drošības arhīvs.

“Militāro apvērsumu veica saskaņā ar CIP rīkojumiem kā ASV ārpolitikas aktu,” teikts izrāvumā no septiņdesmito gadu vidū rakstītajiem dokumentiem.

2000. gadā ASV lomu Irānas apvērsumā atklāti pieminēja tā laika ASV valsts sekretāre Madlēna Olbraita, bet 2009. gadā runā Kairā prezidents Baraks Obama.

Bet līdz šim pašas izlūkošanas aģentūras par savu lomu apvērsumā ir klusējušas un atteikušās izsniegt dokumentus par šo tēmu, stāsta pētnieks Malkolms Birne. Domājams, ka šī ir pirmā reize, kad CIP ir atzinusi savu lomu pasākumos, ko tā organizējusi kopā ar britu izlūkdienestu MI6.

Irānieši Mosadeku ievēlēja 1951. gadā. Viņš ātri ķērās pie naftas industrijas, ko caur “Anglo Persian Oil Company” (vēlākais “British Petroleum” un BP) kontrolēja Lielbritānija, nacionalizēšanas.

Tas nopietni satrauca ASV un Lielbritāniju, kuras Irānas naftu uzskatīja par svarīgu ieroci pēckara ekonomikas atjaunošanā. Tāpat savu lomu spēlēja arī Aukstais karš.

“Tika lēsts, ka pastāv reāla iespēja Irānai nokļūt aiz “Dzelzs priekškara”. Ja tā notiktu, tas nozīmētu padomju uzvaru Aukstajā karā un būtisku šķērsli Rietumiem Tuvajos Austrumos,” dažus mēnešus pēc apvērsuma rakstītā dokumentā klāsta puča plānotājs Donalds Vilbers.

CIP apvērsumam augsni sagatavoja Irānas un ASV medijos publicējot dažādus pret Mosadeku vērstus rakstus, atklāj dokumenti.

ASV un Lielbritānijas dienesti palīdzēja organizēt protestus pret Mosadeku, kā arī mobilizēja šaha Mohammada Rezas Pahlavi atbalstītājus, kurš pēc apvērsuma kļuva par ciešu ASV sabiedrotu un valdīja līdz 1979. gada Islāma revolūcijai.

“Ļoti drīz šaha atbalsta kustībai pievienojās armija un tās dienas pēcpusdienā bija skaidrs, ka Teherānu, kā arī noteiktas lauku teritorijas kontrolēja šahu atbalstošās ielu grupas un armijas vienības,” rakstīja Vilbers. “Līdz 19. augusta beigām Mosadeka valdības pārstāvji bija vai nu ieslodzīti, vai slēpās.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!