Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropadomes izvirzītā un Eiropas Parlamenta otrdien ievēlētā Eiropas Komisijas nākamā prezidente sola nedaudz mainīt ierasto kārtību. Jaunumi redzami gan Urzulas fon der Leienas politikas prioritātēs, galveno uzsvaru liekot uz zaļajām idejām, gan komisāru kolēģijas izvēlē – tajā tiks ievērots absolūts dzimumu balanss.

Lai gan Eiropas politisko spēku debatēs ar fon der Leienu pirms viņas ievēlēšanas galvenais sarunu temats bija tieši zaļās prioritātes, vieniem tās uzskatot par nepietiekošām, citiem kritizējot nākamās EK līderes pārlieku sliekšanos pa kreisi, Latvijas politiskajās aprindās uzvirmoja jautājums, vai dzimumu balansa panākšana nedraud ar Latvijas komisāra amatam izvirzītā Valda Dombrovska kandidatūras nomaiņu vai alternatīvas kandidatūras pieprasīšanu.

Dombrovskis piekrīt, ka nākamā EK prezidente dzimumu līdztiesību izvirzījusi par prasību, taču uzsver, ka viņa savā pēdējā runā neuzsvēra iepriekš izskanējušo tēzi, ka katrai dalībvalstij būs jāvirza divi kandidāti. "Viņa atstāja lielāku elastību tam, kādā veidā šis mērķis tiks sasniegts, faktiski norādot, ka, ja būs problēmas, viņa nekavēsies aicināt dalībvalstis virzīt citus kandidātus," portālam "Delfi" skaidro Dombrovskis.

"Izskatās, ka tas patiešām pamatā varētu attiekties uz tām valstīm, kas līdz šim nav izvirzījušas savus kandidātus," viņš uzskata. Līdz šim komisāra amatiem kandidātus izvirzījušas tikai 12 jeb mazākā daļa no dalībvalstīm.

Savukārt attiecībā uz fon der Leienas vīziju par EK turpmākajiem pieciem gadiem, Latvijas politiķis uzskata, ka viņa pārliecinošā un proeiropeiskā veidā uzmetusi skaidras prioritātes. Jautāts, vai Dombrovskis, būdams EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos, kā arī atbildēdams par finanšu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un kapitāla tirgu savienību, sev šobrīd aktuālās prioritātes saklausīja arī fon der Leienas otrdien teiktajā runā EP, viņš atzīmē, ka nākamā EK līdere ir tās skārusi.

"Viena no jaunievēlētās EK prezidentes uzsvērtajām prioritātēm ir ekonomiskās attīstības ilgtspēja, tajā skaitā jautājumi, kas skar cīņu ar klimata pārmaiņām, jo arī tie tiešā veidā ietekmēs to, kā tālāk varēs attīstīties Eiropas ekonomika. Viņa uzsvēra saikni starp sociālajiem un ekonomiskajiem jautājumiem. Arī šis EK sastāvs lielā mērā ir strukturēts, nodrošinot, ka starp ekonomikas un sociālajiem jautājumiem ir cieša saikne," skaidro Dombrovskis.

EK viceprezidents atzīmē, ka īpaši pozitīvi vērtējams, ka fon der Leiena starp EK prioritātēm izvirzīja arī kapitāla tirgus savienību un finansējuma pieejamību Eiropas uzņēmumiem, īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. "Viņa varbūt neveltīja lielu runas daļu šiem jautājumiem, bet tie ir pieminēti un virzieni iezīmēti," viņš atzīmē.

"Redzams, ka šie ilgtspējīgās ekonomiskās attīstības jautājumi, domājot arī par klimata pārmaiņu un vides aspektiem, viņas runā bija ļoti skaidra prioritāte. Uzsvars uz to noteikti ir lielāks nekā pirms pieciem gadiem, sākot darbu esošajai komisijai, bet, ja paskatāmies publisko diskusiju kopumā, redzam, ka audzis arī sabiedrības pieprasījums pēc klimata pārmaiņu jautājumu risināšanas Eiropas Savienībā," stāsta Dombrovskis.

Attiecībā uz špicenkandidātu sistēmas apiešanu, izvēloties EK prezidenti, kā dēļ tika ignorēts EP lielākās frakcijas Eiropas Tautas partijas (EPP) izvirzītais kandidāts Manfrēds Vēbers, Dombrovskis uzskata, ka gaidāma sistēmas pārskatīšana. "Skaidrs, ka ir problēma, ja Eiropas politiskās partijas ir izvirzījušas savus kandidātus, šie kandidāti mēnešiem kampaņo, prezentē programmas un piedalās debatēs, bet pēc vēlēšanām izrādās, ka ir cits kandidāts," viņš uzskata.

Dombroviskis atklāj, ka arī EPP frakcijā, no kuras nāk gan Dombrovskis, gan Vēbers, gan fon der Leiena, špicenkandidātu izraudzīšanās jautājums šonedēļ apspriests. Tomēr pat Vēbers esot uzsvēris, ka jāvirzās uz priekšu, "jo šobrīd nevar koriģēt problēmu, radot vēl lielāku problēmu, bet tā vietā jāraugās uz priekšu, lai pēc pieciem gadiem šo procesu varētu novadīt daudz sekmīgāk", sākotnējā EPP špicenkandidāta pausto atstāsta Latvijas politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!