Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dominikānas Republikā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanas uzvarējis opozīcijas kandidāts Luiss Abinaders, liecina sākotnējie rezultāti.

52 gadus vecais uzņēmējs no Modernās revolucionārās partijas (PRM) ieguvis 52,5% balsu, liecina rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 82% vēlēšanu iecirkņu.

"Šīs ir pārmaiņas, par ko nobalsoja Dominikānas tauta," saviem atbalstītājiem sacīja Abinaders, uzzinot par vēlēšanu iznākumu. Abinaders prezidenta amatā stāsies 16. augustā.

Viņa galvenais konkurents Gonzalo Kastillo, kurš pārstāv Dominikānas līdzšinējā prezidenta Danilo Medinas vadīto Dominikānas Atbrīvošanas partiju (PLD), vēlēšanās izcīnījis 37,7% balsu un jau atzinis savu sakāvi.

Abinadera uzvara iezīmē beigas 16 gadus ilgajai PLD valdīšanai.

Medina, kas atradās pie varas Dominikānā kopš 2012. gada, lepojas ar augstiem ekonomikas pieauguma tempiem – vidēji vairāk nekā 6% gadā periodā no 2014. gada līdz 2018. gadam. Taču viņa valdības popularitāti ir grāvuši korupcijas skandāli un Medinas iepriekšējie mēģinājumi panākt trešo termiņu prezidenta amatā, kas ir pretrunā konstitūcijai.

Vēlēšanas Dominikānā sākotnēji bija plānotas 17. maijā, bet pandēmijas dēļ tika atliktas.

Kopš valstī 1. martā tika konstatēs pirmais inficēšanās gadījums, ar jauno koronavīrusu saslimuši kopumā 37 425 cilvēki, no kuriem 794 miruši no šī vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Svētdien Dominikānā tika reģistrēts 1241 jauns Covid-19 gadījums. Tā bija pirmā reize, kad Dominikānā jauno inficēšanās gadījumu skaits pārsniedzis 1000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!