Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polija pirmdien paziņojusi, ka atcēlusi iepriekš paredzēto Izraēlas delegācijas vizīti, jo tā iecerējusi pievērsties jautājumam par Otrā pasaules kara laikā konfiscētajiem ebreju īpašumiem, kas pēc Varšavas domām jau ir atrisināts.

"Polija izlēma atcelt izraēliešu amatpersonu vizīti pēc tam, kad Izraēlas puse pēdējā brīdī mainīja delegācijas sastāvu, ļaujot noprast, ka sarunas galvenokārt tiks vērstas uz īpašumu restitūciju," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā. Bija paredzēts, ka Izraēlas delegācija Sociālās līdztiesības ministrijas ģenerāldirektora Avi Koena-Skali vadībā Varšavā ieradīsies pirmdien.

Svētdien Polijas galvaspilsētas ielās izgāja vairāki tūkstoši nacionālistu, kas protestēja pret ASV likumu par holokaustā cietušo ebreju īpašumu restitūciju.

Gan Polijas valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), gan opozīcijā esošās partijas paudušas viedokli, ka 2018.gada maijā ASV prezidenta Donalda Trampa parakstītais likums uz Poliju neattiecas.

ASV likums uzdod Valsts departamentam ziņot Kongresam par progresu ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā, kāds panākts valstīs, kuras Otrā pasaules karā bija okupējusi nacistiskā Vācija.

Pirms Otrā pasaules kara Polijā dzīvoja aptuveni 3,2 miljoni ebreju, kas sastādīja apmēram desmit procentus no valsts iedzīvotāju kopskaita.

Holokaustā aptuveni trīs miljoni no viņiem tika iznīcināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!