Foto: AFP/Scanpix

Ekscentriskais ASV miljardieris, nekustamo īpašumu magnāts Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka kandidēs uz Savienoto Valstu prezidenta amatu, vienlaikus solot, ka padarīs Ameriku atkal diženu.

"Es oficiāli kandidēju uz Savienoto Valstu prezidenta amatu, un mēs savu valsti atkal padarīsim diženu," uzrunājot auditoriju Trampa tornī - pašam piederošajā Manhetenas debesskrāpī -, sacīja uzņēmējs.

Tramps nosodīja ASV ekonomisko un starptautisko politiku, izsmēja patlanbanējos politiķus un solīja pavērst pretējā virzienā Amerikas lejupslīdi.

"Mūsu valsts ir nopietnās nepatikšanās. Mums vairs nav uzvaru," viņš sacīja. "Kad bija pēdējā reize, kad kāds būtu redzējis, ka mēs sakaujam, teiksim, Ķīnu tirdzniecības līgumos? Viņi mūs nogalina. Es sakauju Ķīnu vienā laidā," sacīja uzņēmējs.

"Kad mēs sakāvām Japānu? Viņi sūta savas automašīnas miljoniem, un ko mēs darām?" vaicāja Tramps.

Uzņēmējs, kura bagātību žurnāls "Forbes" lēš 4,1 miljarda dolāru apmērā, sacīja, ka "Savienotās Valstis ir kļuvušas par izgāztuvi visu pārējo problēmām".

Tramps sevi pozicionē kā republikāni un arī agrāk ir atbalstījis republikāņu kandidātus, tomēr savā otrdienas paziņojumā viņš konkrēti nenorādīja, vai cīnīsies par šīs partijas nomināciju, vai arī startēs kā neatkarīgais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!