Foto: Reuters/Scanpix

Ar prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Krieviju vērsušies 55 cilvēku, kas gāja bojā, kad 2014. gadā virs Donbasa tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, tuvinieki, vēsta Nīderlandes raidorganizācija NOS.

Bojāgājušo tuvinieki apgalvo, ka tieši Krievija notriekusi Malaizijas lidsabiedrības lidmašīnu un pēc tam traucējusi veikt katastrofas izmeklēšanu.

Tuvinieki uzskata, ka Krievija nav nodevusi Kopīgajai izmeklēšanas grupai svarīgu informāciju par lidmašīnas katastrofu un ir sniegusi ziņas, kas nav apstiprinājušās, sacīja advokāts Veiru Meva.

Advokāts neatklāja, vai prasības iesniedzēji no Krievijas pieprasa kompensāciju.

Ja ECT pieņems prasību, lietas izskatīšana varētu ilgt piecus līdz septiņus gadus, prognozēja advokāts.

2016. gada maijā ECT prasību pret Krieviju iesniedza 16 bojāgājušo tuvinieki no Austrālijas, Jaunzēlandes un Nīderlandes. 33 prasības iesniedzēji pieprasīja izmaksāt kompensāciju 330 miljonu dolāru apjomā.

2017. gadā šai prasībai pievienojās vēl 238 cilvēki - 111 Nīderlandes upuru radinieki.

Malaizijas lidmašīna "Boeing 777", kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, tika notriekta 2014. gada 17. jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītie kaujinieki. Bojā gāja visi aviolainerī esošie 298 cilvēki, no kuriem vairums bija Nīderlandes pilsoņi, bet lidmašīnā atradās arī Lielbritānijas, Austrālijas un citu valstu pilsoņi.

Starptautiskajā izmeklēšanā, ko veic Austrālija, Beļģija, Malaizija, Ukraina un Nīderlande, tika secināts, ka lidmašīna tika notriekta ar raķeti "Buk", kas Ukrainā tika ievesta no Krievijas un izšauta no Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas.

Starptautiskā izmeklētāju grupa maijā paziņoja, ka Malaizijas lidmašīna tika notriekta ar raķeti "Buk", kas bija atvesta no Krievijas armijas 53. pretgaisa raķešu brigādes Kurskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!