Foto: RIA Novosti/Scanpix

Jau aptuveni divas nedēļas Sibīrijas Hakasijas reģionā plosās vēju izplatīti mežu un zāles ugunsgrēki, kuru rezultātā vismaz 34 cilvēki gājuši bojā, bet tūkstošiem palikuši bez iedzīves un pajumtes.

Ar liesmām, kas turpina klejot, atstājot aiz sevis nopostītus ciemus un neaprakstāmu postažu, cīnās aptuveni 5000 ārkārtas dienestu darbinieku, norāda Krievijas varasiestādes.

21. aprīlī Hakasiju apmeklēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ārkārtas situāciju ministrs Vladimirs Pučkovs, solot pilnu valdības atbalstu ugunsgrēku seku likvidēšanai.

Tomēr tik ļoti nepieciešamās pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības lietu piegāde uz cietušo teritoriju ir apgrūtināta, atsaucoties uz Sanktpēterburgas brīvprātīgajiem aktīvistiem, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Galvenais iemesls tam – vairums Ārkārtas situāciju ministrijas automašīnu ir aizņemtas "humāno konvoju" veidošanai, kurus paredzēts sūtīt uz promaskavisko kaujinieku kontrolēto Ukrainas Donbasa teritoriju.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Atsaucoties Hakasijas Republikas iedzīvotāju lūgumiem, nevalstiskā organizācija "Vesna" savākusi aptuveni divas tonnas dažādu preču, taču palīdzību no valsts tās piegādē līdz šim saņemt nav izdevies.

"Mēs izvēlējāmies viegli transportējamu pārtiku, kas iekļaujas mūsu budžetā un nebojājas – konservus, graudus, tēju, kafiju un tā tālāk," stāsta "Vesna" aktīvists Daņils Teodori. Taču Ārkārtas situāciju ministrija tā arī nav palīdzējusi ar tās piegādi.

"Viņi teica, ka nav neviena transportlīdzekļa, jo "viss ir Donbasā". Tās bija sarunas beigas. Vēlāk mēs sazinājāmies ar citu nodaļu un viņi sāka mums zvanīt un teikt, ka dabūs mums helikopteru no Maskavas," atklāj brīvprātīgais. Taču kopš tā laika no ministrijas nekas vaira neesot dzirdēts.

Pirmās 50 tonnas pārtikas un medikamentu Hakasijas iedzīvotājiem Ārkārtas situāciju ministrija nogādāja 21. aprīlī, kad reģionā viesojās Putins, liecina aģentūras TASS informācija.

Tikmēr kopš pagājušā gada augusta Krievija uz Ukrainu ir nosūtījusi 24 "humānos konvojus". Pēdējais konvojs 16. aprīlī ieradies Luhanskā ar 660 tonnām kravas.

Vietējā palīdzība efektīva

Tikmēr Hakasijas aktīvisti norāda, ka vietējie centieni palīdzēt ir efektīvi un tiekot saņemta palīdzība no reģionālajām varasiestādēm.

"Mēs vācam palīdzību Hakasijā un Aizbaikāla novadā. Mēs strādājam bez apstājas, lai piegādātu šīs lietas, šo humāno palīdzību. [Čitas] pilsētā un citur ir atvērti daudzi savākšanas punkti," stāsta brīvprātīgā Markova no Čitas.

Daudzi ugunsnelaimes upuri saņēmuši standarta ārkārtas situāciju atbalstu – 10 000 rubļus (179 eiro), un vietējās varasiestādes strādā ar Maskavu, lai piesaistītu vairāk federālās naudas, viņa norāda.

Sanktpēterburgas aktīvists Teodori atzīmē, ka "Vesna" centieni vākt ziedojumus ir apgrūtināti Ukrainas kara dēļ. Hakasijas ugunsgrēki guvuši samērā mazu ievērību Krievijas medijos, salīdzinot, piemēram, ar 2012. gada plūdiem dienvidu pilsētā Krimskā, viņš uzskata.

Tāpat palīdzības vākšanai nav palīdzējuši Putina pārstāvja Sibīrijas federālajā apgabalā Nikolaja Rogožkina komentāri, ka ugunsgrēku izraisījuši Putina režīma oponenti.

"Vietējie žurnālisti labprāt izplatīja informāciju, kur un kā ziedot, bet tad valdības amatpersonas paziņoja, ka ugunsgrēki tika izraisīti ar nodomu. Mūsu brīvprātīgie, kuru kontaktinformācija ir publiski pieejama, nekavējoties sāka saņemt tādas ziņas kā "jūs darāt sliktas lietas laikā, kad Jaunkrievija mirst; jūs esat slikti cilvēki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!