Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien paziņojis, ka Donbasā karo 38 500 Krievijas karavīru un prokrievisko kaujinieku.

Par to Porošenko pavēstīja ikgadējā uzrunā parlamentam par Ukrainas iekšējo un ārējo stāvokli.

"Krievijas – teroristiskā karaspēka – sastāvā Donbasā ir gandrīz 38,5 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 tanku un 1250 kaujas mašīnu, 750 artilērijas sistēmu vienības, apmēram 300 reaktīvās zalvju uguns sistēmas," atklāja prezidents.

Porošenko paziņoja, ka Krievijas mēģinājumi sagraut Eiropas drošības arhitektūru ir kontinenta un pat globāla līmeņa problēma, ko nevar atrisināt divpusējā līmenī.

"Krievijas uzvedība pasaulē, tās starptautisko tiesību pārkāpumi, Kremļa mēģinājumi sagraut Eiropas drošības arhitektūru, tā ekspansija ir kontinentāla un globāla problēma, un to nevar atrisināt divpusēji. Cīņā pret Krievijas agresiju Ukrainai arī turpmāk ir vajadzīgs nozīmīgs starptautisks atbalsts, bet nodrošināt šādu atbalstu mūsu diplomātijai, to es varu atzīt, kļūst aizvien grūtāk, ņemot vērā dažādus objektīvus un subjektīvus faktorus," viņš norādīja.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!