Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu daļās, kas neatrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē, Krievijas atbalstīto kaujinieku līderi sestdien izsludinājuši "vispārējo mobilizāciju".

"Aicinu iedzīvotājus, kas ir rezervē, ierasties kara komisariātos. Šodien esmu parakstījis rīkojumu par vispārējo mobilizāciju," sestdien izplatītajā videovēstījumā paziņoja Doņeckas kaujinieku līderis Deniss Pušiļins (attēlā).

Arī Luhanskas kaujinieku līderis Leonīds Pasečņiks parakstījis rīkojumu par vispārējo mobilizāciju.

No prokrievisko kaujinieku kontrolētās Luhanskas apgabala daļas aizliegts izbraukt 18 līdz 55 gadus veciem vīriešiem.

Administrācija uzņēmumiem, iestādēm, organizācijām un pilsoņiem var konfiscēt transportlīdzekļus un citu īpašumu, kas "nepieciešams aizsardzībai", norādīja Pasečņiks.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji sestdien paziņoja, ka ir konstatējuši pamiera pārkāpumu skaita "dramatisku pieaugumu" uz frontes līnijas Ukrainas austrumos.

Situācija frontē starp Ukrainas spēkiem un Krievijas atbalstītajām kaujinieku bandām Doņeckas un Luhanskas apgabalos ir kļuvusi nestabilāka laikā, kad Krievija ir koncentrējusi karaspēku pie Ukrainas robežām un plāno iebrukt Ukrainā.

Kā piektdien pavēstīja prokrievisko kaujinieku līderi, daļa iedzīvotāju no Ukrainas Donbasa apgabala austrumdaļas, kas neatrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē, tiks evakuēta uz Krievijas Rostovas apgabalu, ņemot vērā spriedzes palielināšanos reģionā.

Plānots evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 130 000 karavīru. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!