Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas pilsētā Doņeckā arestēts vien no četriem galvenajiem apsūdzētajiem Malaizijas pasažieru avioreisa MH17 notriekšanas lietā, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

BBC atsaucas uz tā sauktās "Doņeckas tautas republikas" (DTR) vadībai tuviem avotiem – tie stāsta, ka 11. martā Doņeckā pie savas mājas arestēts Leonīds Harčenko. DTR viņš arestēts kādas krimināllietas ietvaros, kas nav saistīta ar Nīderlandē notiekošo MH17 traģēdijas tiesu.

Jāatzīmē, ka divas dienas pirms Harčenko aresta Nīderlandē sākās MH17 lietas tiesas process.

Harčenko DTR apsūdz par nelikumīgu ieroča glabāšanu un dalību kādā nelikumīgā pārmeklēšanā 2014. gadā. 2014. gadā Leonīds Harčenko bija vienas no DTR bruņoto grupu komandieris ar kaujas segvārdu Krot (Kurmis).

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad to ar pretgaisa aizsardzības raķeti notrieca virs prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā. Bojā gāja visi 298 uz klāja esošie cilvēki.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

9. martā Nīderlandē sākās MH17 lietas tiesas prāva. Apsūdzības lidmašīnas notriekšanā ir izvirzītas četrām personām. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko. Viņu aizturēšanai izdoti starptautiski orderi, taču neviens no viņiem nav arestēts un tiesā nav ieradies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!