Foto: AFP/Scanpix
Doņeckas apgabalā nemiernieku organizētajā "referendumā" par atdalīšanos no Ukrainas nobalsojuši 89% vēlētāju, paziņojusi separātistu izveidotā "Centrālā vēlēšanu komisija".

Par atdalīšanos no Ukrainas nobalsojuši 89% vēlētāju, savukārt "pret" balsojuši aptuveni 10%. Referendumā piedalījušies 75% vēlētāju, jeb aptuveni pieci miljoni Doņeckas apgabala iedzīvotāju.

Savukārt Luganskas 11.maija "referendumā" rezultāti vēl neesot zināmi, paziņojuši separātisti, vien minēdami, ka rezultāts "esot skaidrs" arī šajā pilsētā.

Krievija rūpīgi sekojusi līdzi referenduma norisei Doņeckā un Luhanskā un ciena balsotāju izvēli, paziņojis Kremlis. "Maskavā ar cieņu izturas pret Doņeckas un Luhanskas apgabalu iedzīvotāju vēlmi un cer, ka referenduma rezultātu praktiska ieviešana notiks nevardarbīgi un dialoga ceļā starp Kijevas, Doņecskas un Luhanskas pārstāvjiem," teikts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka visi centieni veidot šādu dialogu ir atbalstāmi, tostarp EDSO dalība. Jāatgādina, ka iepriekš vairākkārt liegta EDSO novērotāju iebraukšana Austrumukrainā un Slovjanskā vairāki šīs organizācijas pārstāvji pat sagūstīti.

Kremļa paziņojumā teikts, ka referendumus apmeklējis liels vēlētāju skaits, neraugoties uz centieniem sabotēt balsošanu. "Mēs nosodām pret civiliedzīvotājiem pielietoto spēku, ieskaitot militāro tehniku, kā rezultātā bojāgājuši cilvēki," uzsver Maskava.


Jau ziņots, ka saskaņā ar aculiecinieku novērojumiem, daudzos "vēlēšanu iecirkņos" cilvēkiem atļāva balsot gan citu cilvēku vietā, gan mest urnās vairākus biļetenus. Kāds Krievijas radiostacijas "Echo Moskvi" žurnālists "Twitter" vēstīja, ka viņam Doņeckas apgabalā bijusi iespēja nobalsot "referendumā" ar savu Krievijas pilsoņa pasi.

Vēstīts, ka Ukrainas varas iestādes un rietumvalstis paziņojušas, ka neatzīs tā dēvētā "referenduma" rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!