Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Promaskavisko teroristu pasludinātā "Doņeckas tautas republika" piespriedusi 15 gadu cietumsodu ukraiņu žurnālistam, ko pirms diviem gadiem sagūstīja Austrumukrainā.

30 gadus vecais Staņislavs Asejevs, kurš tika sagūstīts 2017. gada jūlijā, strādāja raidorganizācijā "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) un darbojās arī vairākos Ukrainas medijos.

"Doņeckas tautas republikas" prokuratūra šodien paziņoja, ka žurnālists atzīts par vainīgu spiegošanā un kūdīšanā uz ekstrēmismu un viņam piespriests 15 gadu cietumsods.

RFE/RL nosodīja Asejeva notiesāšanu un pieprasīja viņa atbrīvošanu.

"Stass ir žurnālists, kurš tikai mēģināja vairot sabiedrības zināšanas par situāciju Austrumukrainā," teikts RFE/RL paziņojumā.

"Šis spriedums ir (..) mēģinājums apklusināt viņa spēcīgo, neatkarīgo balsi," norādīja raidorganizācija.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvis mediju brīvības jautājumos Hārlems Dezīrs pauda šoku par Asejeva notiesāšanu, uzsverot, ka tā ir pilnīgi nelikumīga.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Austrumukrainā dzīvību zaudējuši aptuveni 13 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!