Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas okupācijas karaspēks Doneckas un Luhanskas apgabalos trešdien apšaudījis 68 civilus objektus un nogalinājis 15 mierīgos iedzīvotājus, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Apvienoto spēku grupējums.

Ukrainas spēki turpināja aizsardzības operāciju Doneckas un Luhanskas virzienos.

Savukārt okupanti apšaudīja 46 apdzīvotās vietas šajos apgabalos, kā arī sagrāva vai izpostīja 68 civilus objektus, tai skaitā 43 dzīvojamēkas, divas skolas, celtniecības liceju, bērnudārzu, šūšanas fabriku, dzelzceļa staciju, kultūras namu, katlumāju un elektrības apakšstaciju.

Šajās apšaudēs gāja bojā vismaz 15 mierīgie iedzīvotāji, tai skaitā divas ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem, bet septiņi tika ievainoti.

Ukrainas armija pēdējās diennakts laikā Donbasā atsitusi 16 krievu uzbrukumus, ceturtdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Doneckas un Luhanskas virzienos atvairīti 16 pretinieka uzbrukumi, iznīcinot astoņus krievu tankus, 17 cita veida bruņutehnikas vienības un desmit automobiļus, teikts ģenerālštāba paziņojumā.

Ukrainas armijas gaisa spēki aizvadītajā diennaktī iznīcinājuši 20 Krievijas bruņutehnikas vienības, kā arī notriekuši spārnoto raķeti un iznīcinātāju-bumbvedēju "Su-34", ceturtdien informē Ukrainas armijas Gaisa spēku militārā pavēlniecība.

"18. maijā bruņoto spēku aviācija iznīcinātāju aizsegā veica triecienus ienaidnieka tehnikas grupai. Sākotnējie dati liecina, ka iznīcinātas apmēram 20 bruņumašīnas, dzīvais spēks un ienaidnieka munīcija," pavēlniecība pavēstījusi vietnē "Facebook".

Dnipropetrovskas apgabalā zenītraķešu vienība notriekusi spārnoto raķeti, bet Harkivas a

Ukrainas teritorijā kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma ir atmaskotas 88 Krievijas diversiju un izlūkošanas grupas, televīzijā paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevhens Jenins.

"Ir aizturēti apmēram 800 cilvēku, kas bija diversantu darbības līdzdalībnieki. Gandrīz visus mēs nodevām Ukrainas Drošības padomei," sacīja Jenins.

Viņš atzīmēja, ka pēdējās divās nedēļās likuma sargi ir atmaskojuši vienu diversiju un izlūkošanas grupu un aizturējuši 43 cilvēkus, kas bija diversantu darbības līdzdalībnieki.

Jenins aicināja Ukrainas pilsoņus saglabāt modrību un "nemierināt sevi ar ilūzijām par mieru tādās vietās, kas šķiet mierīgas".

Zelenskis rosina pagarināt karastāvokli

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierosina pagarināt karastāvokļa un vispārējās mobilizācijas termiņu par 90 dienām, liecina parlamentā iesniegti likumprojekti.

Likumprojekts Nr.7389 paredz "pagarināt karastāvokļa termiņu Ukrainā no 2022. gada 25. maija plkst. 5.30 par 90 dienām", bet likumprojekts Nr.7390 paredz pagarināt vispārējās mobilizācijas īstenošanas termiņu no 25. maija par 90 dienām.

Zelenskis trešdien iesniedza šos likumprojektus Augstākajā radā (parlamentā), kur to pieņemšana tiek uzskatīta par drošu. Tas nozīmē, ka karastāvoklis Ukrainā būs spēkā līdz 23. augustam, kas ir Ukrainas neatkarības dienas priekšvakars.

Zelenskis pirmoreiz ieviesa karastāvokli 24. februārī pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma, un tas sākotnēji bija spēkā līdz 26. martam. Vēlāk karastāvoklis tika divreiz pagarināts par 30 dienām - vispirms līdz 25. aprīlim, bet pēc tam līdz 25. maijam.

24. februārī ar Ukrainas prezidenta dekrētu arī tika izsludināta vispārēja mobilizācija. Arī tās termiņš tika vairākkārt pagarināts.

Eksperti uzskata, ka plānotais karastāvokļa ilgums ir labs indikators valdības prognozēm par to, cik ilgi turpināsies karadarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!