Foto: AFP/Scanpix



Pagaidām nekas neliecina, ka būtu jādomā par Krievijas militārās iejaukšanās draudiem Ukrainā, turklāt Doņeckas dumpinieki jau ir zaudētāju pozīcijās, sacīja Latvijas Universitātes (LU) politiskās komunikācijas asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra norāda, ka jāpievērš uzmanība, kas sponsorē un atbalsta Doņeckas dumpiniekus, proti, ir izskanējušas ziņas, ka to dara Ukrainas bagātākais cilvēks oligarhs Rinats Ahmetovs. "Viņa politika acīmredzot nav mainījusies. Viņš bija viens no galvenajiem, ja ne pats nozīmīgākais, [bijušā Ukrainas prezidenta] Janukoviča partijas sponsors, kuram īpašumi ir ne tikai Ukrainā, bet arī ārpus tās."

"Pašlaik ir pāragri spriest, vai viņš tiešām ir nogājis pagrīdē un sācis finansēt šādas dumpinieku grupas," atzina Skudra, piebilstot, ka Doņeckas aktīvistus varētu vienīgi izmantot kā papildu motīvu un argumentu sarunās ar valdību un parlamentu Kijevā, kas jau ir lēmuši par militāra spēka nepielietošanu.

"Taču tas noteikti ir trumpis to rokās, kuri vēlas panākt tādu vai citādu Ukrainas federalizāciju. Tomēr jādomā, ka Ukrainā nebūs iespējams Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vai Vācijas modelis. Tas vienīgi varētu līdzināties Itālijas provinču sistēmai," sacīja Skudra.

Runājot par notikumiem Ukrainas austrumos un iespējamo Doņeckas referendumu, Skudra norādīja, ka Ukrainas valsts patlaban noteikti nav tik tālu destabilizēta un diletantiska, ka drošības spēki un armija nespētu kontrolēt situāciju valstī. "Kas attiecas uz tā dēvēto Doņeckas tautas republiku, atšķirībā no Krimas tur nav ne vēsturiska, ne citāda pamatojuma šāda veida solim. Referendums noteikti nenotiks, taču tur varētu tikt izveidota kāda sarunu procedūra," spriež Skudra. Viņaprāt, Kijevas valdība un parlaments spēlēs uz laiku. "Jāņem vērā dumpinieku atrašanās vieta - kas viņus apgādās ar pārtiku un pārējo nepieciešamo? Viņi jau no paša sākuma ir zaudētāju pozīcijās".

Jautāts vai Eiropas Savienības (ES) un ASV noteiktās sankcijas ir nesušas kādu rezultātu Ukrainas jautājumā, Skudra uzsvēra, ka jau tagad ir manāms progress. "Acīmredzot līdzšinējās sankcijas ir pārliecinājušas Krieviju, ka tie nav tikai vārdi no ES un ASV puses, bet reāli darbi, kas ietekmē Krievijas akciju tirgu un rubļa stabilitāti,'' pauda Skudra, norādot, ka vakar ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) pieminētā saknciju trešā fāze Krievijai varētu radīt plašus ekonomiskos zaudējumus. "Šīs sankcijas varētu pat ietekmēt Krievijas dalību Pasaules Tirdzniecības organizācijā," sprieda profesors.

Nevajadzētu pārlieku nopietni uztvert Krievijas izteikto sankciju draudus, norādīja Skudra. Viņaprāt, Krievijas puses ekonomisko sankciju loģika nozīmē apcirpt pašas Krievijas sakarus ar pārējo attīstīto pasauli un sevi pilnībā izolēt, līdzīgi kā tas notika ar Padomju Savienību. "Tas gan nav iespējams, jo pastāv sociālā sprādziena draudi pašā Krievijā. No Krievijas puses šāds solis būtu neprāts," sacīja Skudra.

Jau ziņots, ka prokrieviskie aktīvisti pirmdien Doņeckas apgabala valsts administrācijas ēkā ieņēmuši prezidiju un pasludinājuši Doņeckas tautas republikas izveidi.

Doņeckas apgabala padomes deputāti, kuri paziņojuši par republikas izveidi, pavēstīja par Doņeckas apgabala iekļaušanu Krievijas sastāvā, kā arī lūguši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ievest pagaidu miera uzturēšanas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!