Foto: RIA Novosti/Scanpix



Krievijas pilsonis Aleksandrs Borodajs, kas uzdodas par pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "premjerministru", aizbēdzis uz Krieviju, vēsta Ukrainas mediji.

Par Borodaja došanos uz Krieviju paziņoja "Doņeckas tautas republikas" jaunais vicepremjers - bijušais Rīgas omonietis Vladimirs Antjufejevs, kuru Latvija izsludinājusi starptautiskā meklēšanā un kurš iepriekš vadījis drošības struktūras Maskavas atbalstītajā separātiskajā Piedņestrā.

Pēc Antjufejeva sacītā, Borodajs devies uz Krieviju, lai "uzraudzītu, kā Krievija uzņem bēgļus".

Līdz ar Borodaja aizbraukšanu Antjufejevs kļuvis par Doņeckas teroristu pašpārvaldes premjerministra vietas izpildītāju un kaujinieku galveno komandieri.

Antjufejevs Doņeckā parādījās 11.jūlijā, kad tika paziņots, par viņa iecelšanu "Doņeckas tautas republikas" vicepremjera amatā.

Latvijā Antjufejevs izsludināts starptautiskā meklēšanā par līdzdalību Latvijas neatkarības centienu apspiešanā 1991.gada augusta puča laikā.

Pēc ierašanās Doņeckā Antjufejevs Krievijas propagandas medijiem lepni stāstīja, ka viņš visu savu dzīvi ir "cīnījies ar fašismu", bet savu darbību Latvijā Antjufejevs raksturo kā "aktīvu cīņu pret nacionālfašisma atdzimšanu Latvijā".

Latvijas Ģenerālprokuratūra bijušā PSRS IeM Baltijas dzelzceļa mezgla priekšnieka Antjufejeva 1991.gada augusta puča laikā pastrādātos noziegumus klasificējusi kā smagus. Pēc Latvijas Ģenerālprokuratūras rīcībā esošās informācijas, Antjufejeva pakļautībā esošie Rīgas OMON kaujinieki 1991.gada 18.augustā atklāja uguni ar automātiem uz Rakstnieku namam piederošo mikroautobusu, nogalinot tā vadītāju Raimondu Salmiņu, rakstīja "Diena".

Pēc augusta puča izgāšanās Antjufejevs aizbēga uz Krieviju, bet jau 1991.gada nogalē viņš ieradās Moldovas separātiskajā reģionā Piedņestrā, kur viņam bija būtiska loma separātiskā reģiona iekšlietu un drošības struktūru izveidē. Līdz 2012.gadam Antjufejevs ieņēma Piedņestras aizsardzības ministra amatu.

Pēc varas nomaiņas Piedņestrā 2012.gada janvārī Antjuefejevs atvaļināts no dienesta, kā formālo iemeslu minot viņa vecumu. Februārī Antjufejevs pārcēlās uz Maskavu, bet jūnijā Piedņestrā viņam izvirzītas apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā. 2013.gadā Piedņestras varasiestādes viņu izsludināja meklēšanā.

Arī Moldovā Antjuefejvs izsludināts meklēšanā, apsūdzot viņu par varas piesavināšanos un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!