Foto: AFP/Scanpix

Neraugoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina negaidīto 7. maija paziņojumu, ka Krievija lūdz Ukrainas dienvidaustrumu reģionu prokrieviskos separātistus pārcelt 11. maijā izsludināto "referendumu" uz vēlāku laiku, separātisti paziņojuši, ka šosvētdien paredzētais "referendums" tomēr notiks.

"Referendums notiks 11. maijā," telefonintervijā "Interfax" ceturtdien paziņojis separātistu pārstāvis Miroslavs Rudenko.

"Ukrainskaja Pravda" vērš uzmanību uz to, ka "balsošanas biļetenos", kurus separātisti jau sākuši dalīt Doņeckā un Luhanskā, nav nedz hologrammu, nedz zīmogu, nedz kādu citu aizsardzības zīmju.


"Delfi" jau vēstīja, ka trešdien Putins pēc tikšanās ar Šveices prezidentu Didjē Burkhalteru negaidīti paziņoja, ka lūdz separātiski noskaņotos Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotājus atcelt 11. maijā izsludināto "referendumu" par Doņeckas tautas republikas statusu, taču Ukrainas valdībai esot nekavējoties jāpārtrauc pret separātistiem vērstās pretterorisma operācijas valsts dienvidaustrumos.

Vienlaikus Putins arī netieši paudis atbalstu 25. maijā paredzētajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām, tādēļ vairāku Rietumvalstu vadītāji jau paspējuši atzinīgi izteikties par Krievijas prezidenta "konstruktīvo" paziņojumu.

"Pats galvenais ir izveidot tiešu un pilnvērtīgu dialogu starp pašreizējo Kijevas varu un Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotājiem, lai Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotāji varētu pārliecināties par to, ka tiks ievērotas viņu likumiskās tiesības," trešdien paziņoja Putins.

Savukārt Ukrainas pagaidu prezidents, Augstākās Radas priekšsēdētājs Oleksandrs Turčinovs ceturtdien paziņojis, ka Kijeva ir gatava sākt sarunas ar dienvidaustrumu reģionu vietējām pārvaldēm un sabiedrības pārstāvjiem, taču ne ar bruņotajiem separātistiem.

Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs uz ziņu par Doņeckas separātistu nevēlēšanos pārcelt "referendumu" reaģējis, ievietojot "Facebook" komentāru, ka tā ir ļoti slikta ziņa. "Garantētas falsifikācijas, par ko es brīdināju jau iepriekš. Garantēta vardarbības eskalācija un jauni upuri."

"Nespēju noticēt, ka Putins nespēj ietekmēt Strelkovu un Ponomarjovu (separātistu līderus). Līdz šim viņi viņu klausīja bez ierunām," piebilst Ņemcovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!