Krievijas atbalstīto Ukrainas separātistu līderis Aleksandrs Zaharčenko atzinis, ka viņa plāns Ukrainas teritorijā izveidot valsti ar nosaukumu "Mazkrievija" ir izgāzies, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Kā norādīts Zaharčenko izplatītā paziņojumā, nosaukumu "Mazkrievija" ("Malorosija") daudzi iedzīvotāji nav pieņēmuši un ir noraidījuši.

Par ideju veidot jaunu valsti "Mazkrieviju" tā sauktās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko paziņoja 18. jūlijā. DTR ar Krievijas atbalstu Ukrainas teritorijā nelikumīgi tika izveidota 2014. gada pavasarī, kad Donbasā sākās kaujinieku un Ukrainas spēku sadursmes.

Saskaņā ar Zaharčenko ieceri "Mazkrievija" aptvertu visu Ukrainu un galvaspilsēta būtu Doņecka. Šī ideja gan neguva atbalstu Maskavā, kas ir prokremlisko separātistu atbalstītāja un apbruņotāja.

Pirms tam separātistiem un to atbalstītājiem kaujinieku kontrolētās Ukrainas daļas bija pieņemts saukt par "Jaunkrieviju".

Pats Zaharčenko jau ir slavens ar dažādiem pretrunīgi vērtētiem un provokatīviem paziņojumiem. Piemēram, viņš ir izteicies, ka Krievijai pienāks zelta laiki, kad tiks iekarota Lielbritānija.

Bet "Jaunkrieviju" viņš ir definējis kā valsti, kurai jāplešas visas Eiropas izmēros.

Maijā Zaharčenko izpelnījās izsmieklu tīmekļa vidē, kad TV kameru priekšā preses konferencē paziņoja, ka viņa vecmecmāmiņa no tēva puses kara laikā 1941. gadā kā medmāsa nokļuva gūstā un piedzīvoja koncentrācijas nometnes Buhenvaldē, Aušvicā un Reikjavīkā.

Saskaņā ar Zaharčenko stāstīto, vecvecmāmiņu no gūsta Reikjavīkā atbrīvojuši amerikāņi. Jāpiebilst, ka Islande Otrajā pasaules karā tieši nepiedalījās, tās teritorijā nebija vācu spēku un koncentrācijas nometņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!