Foto: TASS/Scanpix/LETA

Ukrainas austrumos pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" (DTR un LTR) varasiestādes iesaukuma vecuma vīriešus mobilizē armijā piespiedu kārtā, savācot tos uz ielas un apstaigājot dzīvokļus, atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, vēsta "Radio Svoboda".

"Vispārējo mobilizāciju" prokremliskās DTR un LTR valdības izsludināja 19. februārī. Tika ziņots, ka no LTR ir aizliegts izbraukt visiem 18 līdz 55 gadus veciem vīriešiem. Tas notiek laikā, kad Rietumi ziņo par draudošu Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ziņas par mobilizāciju sekoja situācijas saasinājumam Ukrainas austrumos un 18. februārī izsludinātajai separātistu kontrolēto teritoriju iedzīvotāju evakuācijai uz Krieviju "draudošā Ukrainas iebrukuma dēļ".

"Radio Svoboda" raksta, ka mobilizācijas prasība, kas turklāt ļauj varasiestādēm izņemt iedzīvotājiem un uzņēmumiem piederošus transportlīdzekļus un mantu, ja tā ir vajadzīga aizsardzības mērķiem, izraisījusi sašutumu vietējās sociālo mediju grupās.

Cilvēki stāsta, ka pa dzīvokļiem tiek iznēsātas mobilizācijas pavēstes, bet uz mobilajiem tālruņiem pienāk īsziņas ar aicinājumu "stāties savas mājas un tēvzemes sardzē". Tāda paša satura plakāti izkārti Doņeckas ielās.


Mājās sastaptajiem vīriešiem tiek dots minimāls laiks savākt mantas un viņi tiek aizvesti, ziņo iedzīvotāji.

Savukārt uz ielas sastaptajiem kungiem lūdz uzrādīt dokumentus, kurus vairs neatdod, bet aicina sēsties mašīnās vai autobusos, kas pēc tam dodas uz iesaukšanas punktiem, apraksta medijs. Cilvēku savākšana dienestam uz ielas fiksēta arī aculiecinieku video.


"Šeit neviens negrib iet uz kara komisariātu, kur nu vēl karot," aprakstot vīriešu savākšanu dienestam, soctīklos norāda kāda DTR iedzīvotāja.

"Radio Svoboda" korespondenti ziņo, ka DTR un LTR bankomātos aptrūkusies skaidra nauda, jo ļaudis, pakļaujoties varasiestāžu sāktajai panikai par "Ukrainas iebrukumu", steidzas izņemt naudu un iepirkt pirmās nepieciešamības preces.

Avoti ziņo, ka ielās atkal redzami Krievijas karavīri, kurus var atpazīt pēc formastērpiem bez atpazīšanās zīmēm un runasveida, iespējams, specvienību pārstāvji. Oficiāli Krievija savu karavīru klātbūtni Donbasā nav atzinusi, bet pie Ukrainas robežām pēc ASV aplēsēm ir sapulcējušies līdz 190 tūkstoši Krievijas karavīru.

Vēstīts, ka pēdējās dienās no Ukrainas austrumiem pienāk ziņas par pastiprinātām apšaudēm un ir bažas par Krievijas rīkotām provokācijām iebrukuma attaisnošanai.

ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja, ka Kremlis jau ir izlēmis par labu invāzijai Ukrainā, un ka ticams ir uzbrukums arī Kijevai. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka joprojām ir vieta diplomātijai, jo Vladimirs Putins uzbrukumu jebkurā brīdī varot apturēt.

Savukārt Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons sestdien pauda, ka Krievija plāno kopš 1945. gada lielāko karu Eiropā, kura laikā iecerēts ielenkt arī Ukrainas galvaspilsētu Kijevu.

ASV izlūkdienestu aplēses liecinot, ka Krievija pie Ukrainas savilkusi 75% savu kaujasspējīgo konvencionālo spēku.

Spriedze pie Ukrainas robežām turpinās jau vairākus mēnešus, Krievijai turpinot pulcināt spēkus pie kaimiņvalsts robežām, tostarp Baltkrievijā.

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau astoto gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!